Profesorica Pamela Habibović dobila je posao rektorice na Univerzitetu Maastricht u Nizozemskoj te je tako postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je rektor na jednom od prestižnih stranih univerziteta.

Habibović je rođena 1977. godine u Tuzli, a odrasla je u Srebrenici, koju je napustila 1992. godine. S majkom i sestrom preselila je u Nizozemsku, a u porodičnoj kući ostao je njen otac, koji se nadao da će se situacija uskoro smiriti. Nažalost, njegove nade se nisu ostvarile te je nestao nakon pada Srebrenice.

U Nizozemskoj je upisala hemijsku tehnologiju i doktorirala na Univerzitetu Twente, nakon čega je učestvovala u istraživanju na Medicinskom fakultetu na Harvardu i Univerzitetu McGill u Kanadi.

Dobila je nagradu Jean Leray od Evropskog društva za biomaterijale (2013) te je autorica brojnih naučnih članaka. Uz sve to, bila je u raznim odborima i uređivala je nekoliko naučnih časopisa. Četiri godine je bila predsjednica Evropskog društva za biomaterijale.

Od 2014. godine živi u Maastrichtu, gdje radi kao profesorica neorganskih biomaterijala i naučni direktor MERLN-a, Instituta za regenerativnu medicinu inspirisanu tehnologijom u Maastrichtu.

Udata je i ima dvoje djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…