Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Riječ je o suđenju koje se vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM. Tužilaštvo BiH je izvelo tri svjedokinje i to Harisu Pepeljak, Melihu Glavinić i Selmu Hadžić. Sve tri su uposlenice Federalne uprave Civilne zaštite.

Ove svjedokinje, za razliku od nekih koji su se pojavljivali proteklih 10 mjeseci otkako je počelo suđenje u ovom predmetu mijenjali iskaze, uglavnom su ostale pri svojim tvrdnjama datim tokom istrage o nabavci 100 respiratora ACM812 A.

UPUTE O UPLATI DALA SANITA ALAGIĆ

Svjedokinja Meliha Glavinić, viša referentica u Sektoru za finansije FUCZ-a kojoj je u opisu poslova i unos u knjigu ulaznih faktura (KUF), na pitanje tužitelja Tužilaštva BiH Mirze Hukeljića pojasnila je danas na koji način je unijela podatke o nabavci 100 respiratora u Knjigu ulaznih faktura (KUF).

Iz svjedočenja Glavinić moglo se saznati da je 3. aprila prošle godine Sanita Alagić, pomoćnica Fahrudina Solaka za finansije, došla u kancelariju u kojoj radi i današnja svjedokinja.

Glavinić je kazala kako ona u tom trenutku nije bila u kancelariji, ali joj je upute Sanite Alagić o tome na koji način da se izvrši plaćanje 100 respiratora prenijela kolegica Nermina Fejzić.

Potvrdila je da joj je bilo poznato da je dio novca trebao biti povučen sa računa za posebne naknade FUCZ-a, a dio iz tekuće rezerve budžeta Vlade FBiH.

Prema izjavama ove svjedokinje, uputa je bila da se u knjigu ulaznih faktura upišu podaci s ponude firme “FH Srebrena malina”, a u tom trenutku svjedokinji još nije bio dostavljen ugovor o toj nabavci.

Iz daljeg ispitivanja svjedokinje ispostavilo se da prije pandemije u FUCZ-u nikada nije bila praksa da se u KUF unose podaci s ponude, nego se dostavljao predračun i ugovor o kupovini, ali je početkom pandemije to pravilo promijenjeno, pa je prema riječima Glavinić osim slučaja nabavke respiratora, takva praksa provođena u još kako je kazala tri do četiri slučaja.

Glavinić je nakon što joj je pokazana ponuda “Maline” za nabavku respiratora HCVE003 , na pitanje tužitelja Hukeljića “da li je to ta ponuda”, kazala da “misli da jeste”.

Na pitanje tužitelja da li je taj dokument evidentirala kao ponudu ili predračun, Glavinić je kazala “moguće kao predračun”.

Konkretno, ova svjedokinja je potvrdila da joj je Sanita Alagić, Solakova pomoćnica i svjedokinja u ovom postupku koja je mijenjala iskaz u korist optuženih, naložila da izvrši unošenje podataka u KUF i prije nego što je dobila dokument ugovora o nabavci, nego se za unos koristila samo ponudom i to ne za nabavku respiratora ACM812 A koji će u odnosu na taj period, naknadno stići u BiH, nego joj je dostavljena ponuda za kupovinu respiratora HCVE 003 koji nikada nisu ni kupljeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…