Bh. delegacija danas zvanično putuje u Ujedinjene Arapske Emirate na obilježavanje svečanosti Nacionalnog dana BiH na EXPO 2020 Dubai. Bosna i Hercegovina će u svom paviljonu u Dubajiu obilježiti Nacionalni dan u subotu, 18. decembra 2021. godine uz kulturno-umjetnički program, a za učešće će biti potrošeno oko 4,2 miliona KM.

Delegaciju naše zemlje predvodi Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, zatim ministar privrede KS Adnan Delić, kao predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, predstavnik Parlamenta FBiH Elmedin Konaković, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Denis Hadžović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBIH Edita Đapo, prof.dr. Vjekoslav Domljan, kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov, kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.

Ostale članove delegacije čini prateće osoblje navedenih zvaničnika, članovi službe za Protokol KS, lična pratnja i drugo osoblje, kazao je danas uoči odlaska ministar privrede KS Adnan Delić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora za BiH Expo 2020. 

“Podsjećamo da je čitav proces transparentan. Naši dokumenti dostupni su svim institucijama koje prate i provjeravaju naš rad. Promovirat ćemo industrijske, prirodne, turističke i kulturno – historijske vrijednosti naše zemlje, predstavit ćemo se čitavom svijetu na jednom mjestu, s ciljem i željom da naš poslovni ambijent učinimo boljim za građane naše zemlje i privlačnijim za strane investitore. Ističemo da su članovi zvanične delegacije oni koji su se odazvali pozivu, bez obzira na stranačku pripadnost”, kazao je on. 

Predstavnici delegacije naše zemlje, tokom boravka u Dubaiju, susrest će se s predstavnicima potencijalnih investitora i drugih vlada, s ciljem povezivanja kako s vladama, tako i s predstavnicima globalne poslovne zajednice. 

S druge strane, predstavnici poslovne zajednice koji će prisustvovati Country Business Briefingu BiH 19. decembra sami pokrivaju svoje troškove učešća, putovanja i boravka na izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

Pet miliona posjeta 

Sam odlazak bh. delegacije i nije sporan, koliko je sam troškovnik o kojem se od objavljivanja na našem portalu puno govori. Bosna i Hercegovina se sa zakašnjenjem uključila u predstavljanje na svjetskoj preduzetničkoj izložbi Expo Dubai 2020, zbog čega je, čini se, puno organizacionih stvari obavljeno nesmotreno. Zbog toga su i kasnile pripreme uređenja našeg paviljona. 

Broj posjetilaca svjetske izložbe poduzetništva od otvaranja 01. oktobra 2021. godine do 5. decembra iznosi 5,6 miliona posjeta. Da, nevjerovatnih 5,6 miliona posjetilaca koji su propustili da upoznaju sva bogatstva Bosne i Hercegovine.

Bh. firme će se također s tri mjeseca zakašnjenja u odnosu na ostale, uključiti u svjetsku izložbu. Zapravo, privrednici će ići kad Expo odredi datum za predstavljanje odabranih industrija.

Ipak, u Ministarstvu smatraju da će biti dovoljno vremena za pripremu, s obzirom da će odabrane kompanije priliku za predstavljanje imati u periodu od januara do marta 2022. godine.  Plan predstavljanja podrazumijeva po pet dana za svaku industriju pojedinačno u navedena tri mjeseca. Detaljan plan, odnosno termini odlazaka bh. predstavnka bit će precizirani, nakon što se objave konačne liste aplikanata.

Vlada Kantona Sarajevo još je u postupku odbira kompanija koje će podržati za nastup na ovj izložbi.  Na objavljeni javni poziv pristiglo je ukupno 149 prijava, od čega 97 preduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata. Objavljena je lista subjekata koji su prošli prvu fazu i koji su dužni do 16. decembra dostaviti obaveznu dokumentaciju radi konačnog izbora. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…