Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH (jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini(BiH)) sačinilo je Prednacrt zakona o jakim pićima prema kojem svako ko proizvede više od 50 litara “jakog alkoholnog pića” godišnje (ili 20 litara čistog alkohola), bilo za prodaju ili za vlastite potrebe, morat će se upisati u registar proizvođača.

Oni koji se odluče proizvoditi radi prodaje, morat će dodatno ispunjavati posebne uvjete koji se, između ostalog, odnose na objekat, prostoriju, opremu, uređaje i stručni kadar.

Marijan Šimić, koji živi u Gradačcu, općini na sjeveru BiH je poljoprivrednik. Ima oko 150 stabala šljive za koju, kako ističe, nikad nije tretirao pesticidima.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je znao ispeći i do 600 litara rakije. Kazan za destilaciju je naslijedio.

Marijan živi u kraju poznatom po rakiji, a u Gradačcu postoji i privredni sajam koji nosi ime po šljivi. Na najavu Vlade Federacije BiH (FBiH) da će se u ovom entitetu zakonski urediti proizvodnja rakije i drugih “žestokih pića” koje sadrže najmanje 15 posto alkohola kaže „ da od toga nema ništa“.

„Ali eto, neka naš zemljak Fadil (Novalić, premijer entiteta Federacija BiH) to uradi kako on misli da je najbolje. Smatram da će to biti samo odluka na papiru, kao i ostalih 99 posto koje ova država donosi. To je van svake pameti“, kaže Marijan.

Uvođenje reda
Prednacrt zakona je u javnoj raspravi.

Predviđene su i novčane kazne. One se, ovisno o prekršaju, kreću do 9.000 maraka (oko 4.500 eura). Sve dok ne prodaje, naprimjer rakiju, neće morati platiti porez. Iz zakona bi bila izuzeta vina i piva.

Trenutno u entitetu Federacija BiH postoji samo Pravilnik o jakim alkoholnim pićima i alkoholnim pićima.

Muzafera Kalabušić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predsjednica radne grupe za izradu navedenog zakona, kazala je za Radio Slobodna Evropa da je razlog za donošenje zakona „činjenica da trenutno ne postoji propis koji regulira ovu oblast“.

“Zbog toga ne postoje ni podaci o proizvodnji alkoholnih pića u Federaciji BiH, te se ona nalazi u ‘sivoj zoni’. Prema procjenama, više od 60 posto proizvodnje i prometa jakih alkoholnih pića tržišno je nekontrolisano”, kazala je Kalabušić za RSE.

Ona ističe kako se ovim zakonom osim proizvodnje uređuju i registracija, kvaliteta, zaštita geografskih oznaka, deklariranje i promet jakih alkoholnih pića, nadležnosti u provođenju ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za jaka alkoholna pića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…