Grupa vodećih evropskih proizvođača metala pozvala je političare da razmotre paket mjera uključujući državnu pomoć i iskorištavanje nacionalnih rezervi plina kako bi se ublažila regionalna kriza električne energije i spriječila dalja zatvaranja topionica.

Eurometaux, koji predstavlja proizvođače uključujući Glencore Plc, Rio Tinto Group i Norsk Hydro ASA, poslao je pismo Evropskoj komisiji u kojem upozorava da bi veći broj proizvođača mogao biti primoran da skrati proizvodnju ili zatvori postrojenja u potpunosti bez dodatne podrške kako bi zaštitili topionice od rasta troškova električne energije.

Proizvođači aluminijuma i cinka posebno su pogođeni rastućim cijenama gasa i električne energije, sa smanjenjem i zatvaranjem topionica u posljednjih nekoliko mjeseci što je izazvalo nestašice u regionu i dovelo do naglo viših cijena proizvoda. Oko 650.000 tona aluminijumskih kapaciteta je već smanjeno zbog krize, što je oko 30 posto ukupnog regiona, navodi grupa u pismu.

Iako su se cijene električne energije povukle sa prošlomjesečnih visokih nivoa, topionice su još uvijek izložene velikim gubicima na tržištu u zemljama poput Francuske. Zalihe gasa u Evropi su, u međuvremenu, daleko ispod nivoa uobičajenih za ovo doba godine, a nedostatak snabdijevanja iz Rusije stvara rizik od daljih skokova cijena tokom zime.

U pismu je Eurometaux predložio korištenje nacionalnih rezervi plina za stabilizaciju tržišta, kao i mjere kako bi se osiguralo da cijene ugljika ne porastu previsoko ili prebrzo kao načine za smanjenje troškova.

Grupa je također pozvala komisiju da brzo razvije okvir državne pomoći za pružanje dalje kratkoročne podrške, slično privremenim mjerama koje su uvedene tokom pandemije covid-19.

“Bez snažnijeg djelovanja EU i država članica, postoji stvarni rizik od daljih suženja i zatvaranja našeg sektora, nauštrb ciljeva evropske strateške autonomije. Sada je potrebno učiniti mnogo više, kako bi se zaustavio uticaj trenutne krize, ali i da se izbjegne ponavljanje situacija u godinama koje su pred nama”, navodi se u pismu udruženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…