BIH

Evropski parlament zatražio od EU da sankcioniše Milorada Dodika i uslovi Srbiju!Sve države članice (EU) pozivaju se da obezbijede da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Evropski parlament (EP) zatražio je od Evropske unije (EU) da sankcioniše predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) i ponovo zahtjeva da se eurointegracije Srbije usklade sa spoljnom politikom Unije.

Ovi zahtjevi navedeni su u Rezoluciji usvojenoj 18. januara, za koju je od 641. poslanika na sjednici glasalo 407, protiv je bilo 92 a uzdržanih 142. Rezolucije EP-a imaju političku simboliku, ali nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU.

Autor Rezolucije, evropski zastupnik David McAllister prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije.

Ako se EU povuče iz regiona, upozorio je, postoje drugi akteri iz trećih zemalja koji bi odmah mogli da je zamjene.

“Svih šest zemalja na Balkanu imaju evropsku perspektivu. Ali moramo da budemo prisutni na terenu kako bismo se suprotstavili ovom zloćudnom negativnom uticaju koji dolazi od Rusije i drugih”, poručio je McAllister u izjavi novinarima prije usvajanja dokumenta, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

‘CILJANE SANKCIJE ZA DESTABILIZIRAJUĆE AKTERE U BIH’

“EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”, navedeno je u Rezoluciji usvojenoj u srijedu.

Sve države članice (EU) pozivaju se da obezbijede da Vijeće EU usvoji takve sankcije.

Sveobuhvatne sankcije protiv Dodika zatražili su prethodno 12. januara poslanici u EP koji se direktno bave Bosnom i Hercegovinom. Oni su konstatovali da je “pređeno nekoliko crvenih linija” i da je Dodik izjavama i postupcima “de facto dezavuirao” politički sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je potpisao u junu prošle godine.

Zahtjev je usledio nakon što je 9. januara u Istočnom Sarajevu, predratnom dijelu glavnog grada BiH a danas teritoriji RS, održana zvanična proslava “dana Republike Srpske”. Ovaj datum kao “dan RS” je Ustavni sud BiH tri puta proglasio neustavnim, a “Venecijanska komisija” diskriminatornim.

Što se tiče BiH generalno, EP je izrazio zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina unošenja izmena Izbornog zakona BiH i Ustava drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

Ovim mjerama koje je na sam dan opštih izbora u oktobru nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kako stoji u tekstu, “rizikuju podrivanje demokratskog legitimiteta i konsolidacije etnonacionalizma” u državi.

POZIV ZA USAGLAŠAVANJE SPOLJNE POLITIKE SA EU

Rezolucija koju su izglasali evropski zastupnici na plenarnoj sjednici u Strazburu, odnosi se inače na sprovođenje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top