Evropski parlament odobrio je u utorak na plenarnoj sjednici u Strazburu omotnicu od ukupno 319,2 miliona eura iz Fonda solidarnosti Evropske unije za pomoć pri obnovi potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije.

Evropska komisija je u junu ove godine isplatila predujam od 41,3 miliona eura podrške iz Fonda kako bi se ublažile materijalne, društvene i privredne posljedice koje je uzrokovao potres, priopćeno je iz Ureda evropske zastupnice Željane Zovko.

Zastupnica Željana Zovko pozdravila je zeleno svjetlo Evropskog parlamenta, naglasivši kako je ovom pomoći Evropska unija ponovno pokazala kako niko nije ostavljen sam nakon velike katastrofe.

– Snažan potres koji je prije godinu dana pogodio Sisak, Petrinju i Glinu te susjedna područja, najznačajnija je prirodna katastrofa u savremenoj hrvatskoj povijesti. Ova sredstva su odraz nepokolebljive evropske solidarnosti i dodatno će pomoći Republici Hrvatskoj da ubrza proces obnove te da stvori uvjete za siguran i održiv razvoj pogođenih područja – istaknula je Zovko.

Zovko je isto tako dodala da će kao novoimenovana izvjestiteljica EPP-a za izvješće o Novom evropskom Bauhausu nastaviti zagovarati da se inicijativa proširi i na sigurnost gradnje.

– Kombinirajući estetiku, održivost, energetsku učinkovitost, sigurnost i otpornost, Novi evropski Bauhaus može jamčiti zaštitu građana u slučaju prirodnih katastrofa – navela je Zovko i pritom zaključila kako je ova inicijativa velika prilika da se upravo u Republici Hrvatskoj ostvare novi modeli sigurne gradnje, prvenstveno na potresom pogođenim područjima, a potom i u ostatku države.

Fond solidarnosti EU je uspostavljen kako bi pružio financijsku potporu državama članicama i državama kandidatkinjama za pristupanje Uniji u rješavanju posljedica ozbiljnih prirodnih katastrofa.

Podrška u iznosu do 5,5 milijardi eura do sada je iskorištena za 88 katastrofa u 24 zemlje, a Evropska komisija je krajem 2020. godine putem Fonda isplatila ukupno 683.7 miliona eura Republici Hrvatskoj nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…