Austrijski kancelar Alexander Schallenberg objavio je danas kako Austrija ulazi u 20 dana potpunog zatvaranja, čime je država postala prva koja se na ovaj način želi “obračunati” s nevakcinisanim osobama. Austrijski kancelar je naglasio kako Austriji nije pošlo za rukom da veći broj građana uvjeri da se vakcinišu te ja naglasio kako su ovakve mjere neophodne.

“Unatoč dugotrajnom pokušavanju, nije nam pošlo za rukom uvjeriti dovoljno građana da se vakcinišu i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su vakcinisani, i to za dobrobit svih nas”, rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

Razlog za donošenje rigoroznih mjera austrijski kancelar vidi prije svega u nedovoljnom broju vakcinisanih osoba, što je dovelo do porasta broja novozaraženih u posljednjih nekoliko sedmica.

Međutim, pored Austrije, ni ostatak evropskog kontinenta ne “briljira” kada je riječ o broju novozaraženih koronavirusom, a trenutno se nekoliko država u Evropi izdvaja po ovoj negativnoj statistici.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, područje koje trenutno predstavlja najveće žarište koronavirusa jeste centralna Evropa.

Države koje trenutno imaju više od 480 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, uzevši u obzir sedmodnevnu incidencu, jesu Češka Republika, Austrija, Slovačka i Mađarska. Također, u ovom dijelu Evrope po ovoj negativnoj statistici izdvajaju se i Slovenija, kao i Hrvatska.

Prema podacima stranice Our World in Data, od država centralne Evrope najveći broj vakcinisanih ima Austrija, ukupno 64 posto potpuno vakcinisanih, dok Slovačka ima najmanji procenat vakcinisanih od zemalja centralne Evrope. U ovoj državi, procenat potpuno vakcinisanih kreće se oko 43 posto.

Kada je riječ o zemljama u najbližem susjedstvu, a koje se suočavaju s većom incidencom, Slovenija je potpuno vakcinisala 55 posto stanovnika, dok je 46 posto građana Hrvatske potpuno vakcinisano.

Zapadna Evropa u boljem stanju

S druge strane, zapadni dio Evrope nalazi se u nešto boljoj situaciji te se na ovom dijelu sedmodnevna incidenca na 100.000 stanovnika još uvijek drži na 120 slučajeva.

Države koje se nalaze u nešto težoj situaciji jesu Belgija i Nizozemska, koje je i njemački institut Robert Koch proglasio područjima visokog rizika od zaraze koronavirusom.

Prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, većina ostalih zemalja u Evropi ocjenjuje se trenutno kao područje gdje se sedmodnevna incidenca kreće između 240 i 479 slučajeva zaraze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz postao otac

Čelnik Austrijske narodne stranke (OVP) i bivši kancelar Sebastian Kurz u subotu…

Poljski muslimani pomažu migrantima na granici sa Bjelorusijom

Tomaszu Miskiewiczu, muftiji koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, kazao je kako…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…