ZDRAVLJE

EVO ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM TIJELU KADA POJEDETE JEDNU MANDARINU: PRVO IDE ŠOK U TIJELU, JEDITE IH SVAKI DANPočela je sezona mandarina, a to voće je preporučljivo da se često jede, jer je bogato vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada i pomaže nam u održavanju vitke linije.

A da ne govorimo i kako su ukusne i lakše se čiste od narandži. Konzumiranje citrusnog voća ima mnoge zdravstvene prednosti, ali mandarine bi mogle da ih nadmaše. U svakom slučaju, uvijek je dobra ideja da u svakodnevnu ishranu dodate više voća i povrća.

Pune su antioksidanata

Pogledajte nutritivnu vrijednost mandarina i vidjet ćete moćnu energiju punu vitamina. Ove male narandže imaju preko četvrtine preporučene doze vitamina C po šoljici. Također imaju antioksidante kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Ovi karotenoidi pomažu u održavanju zdravih očiju i kože.

Pomažu u regulaciji tjelesne težine

Mandarine su pune vlakana. Vlakna nam omogućavaju da se osjećamo sitim duže i održavaju naš sistem za varenje u pokretu.

Održavaju zdravlje kostiju

Magnezijum, kalcijum i fosfor koji se nalaze u mandarinama doprinose zdravlju kostiju. Ako pojedete punu šolju, dobijate 3% porcije ova tri minerala.

Održavaju krvni pritisak

Redovna konzumacija mandarina može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Vlakna, kalijum i antioksidansi u voću održavaju nesmetan protok krvi i održavaju nizak krvni pritisak.

Promovišu dobar holesterol

Vrsta vlakana u mandarinama i pektin sprječavaju da se loš holesterol apsorbuje u crijevima. Na taj način, dobar holesterol koji jedete ima više šanse da zablista.

Jačaju imunitet

Mandarine imaju hranljive materije koje pomažu zarastanju rana i sprječavaju prehladu. Njihovo jedenje također može pomoći varenju i vašem nervnom sistemu, smanjujući povraćanje i grčeve u mišićima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top