ZDRAVLJE

EVO ŠTA PREDSTAVLJA URASTAO NOKAT NA PALCU: NI ZA ŽIVU GLAVU GA NE DIRAJTEUrastao nokat je vrlo česta pojava. Iako nije opasan, može brzo da pređe u upalu i izazove brojne zdravstvene probleme.

Ako želite da spriječite urasli nokat ili da popravite povredu, evo šta treba da uradite…

Urastao nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored njega. Ako se ne liječi na vrijeme, upala može da se proširi i prodre u tkivo, a može da dovede i do hirurške intervencije. Mjesto gdje nokat ulazi u meso može lako da se inficira i zagnoji, jer se tu stvara otvorena rana koja veoma sporo zarasta.

Nokat koji počinje da raste u meso može brzo izazvati upalu. Tada se ne smije dirati, ali čim se upala smiri, treba započeti liječenje. Upala se rješava antibioticima ili antibiotskom mastom (pri prvim znacima upale). Najsigurnije rješenje je odlazak kod pedikera, koji će profesionalno sanirati povredu.

Šta uzrokuje urastanje

– pogrešno sječenje noktiju – naglo dobijanje na težini (tokom trudnoće) – stara povreda noktiju (deformacija) – preuske cipele – ravna stopala (loše gazište).

Šta možemo da radimo kod kuće?

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i potopite stopala 20 minuta ujutru i uvečer. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranu. Čim primijetite upalu, kupite u apoteci antibiotsku mast, pa je nanesite na prst i nokat ujutru i uvečer, poslije kupanja. Ne stavljajte čarapu, već ostavite mast da djeluje što duže.

Kako pravilno sjeći nokte na nogama

– Nokte treba rezati ravno, a nikako zaobljene, odnosno dijagonalno. – Ako se strana isječe previše duboko, nokat može da se deformiše i uraste u kožu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top