Od 2016. godine na području Kantona Sarajevo ukradena su 1.464 vozila, a vlasnicima je vraćeno nešto više od trećine ukradenih automobila. Najčešće ih pronađe policija, ali nerijetko i sami vlasnici nalaze se s lopovima i plaćaju im kako bi svoje auto dobili nazad.

Sva vozila se kradu, i starija i nova, nema pravila. Najveći broj njih završi rastavljen u dijelove, određeni broj vozila počinioci ukradu da bi se prebacili ili prevezli nešto od jedne do druge tačke, a dio biva ukraden radi korištenja prilikom izvršenja krivičnih djela. Najčešće je to slučaj kada su u pitanju razbojništva. Nakon što bude korišteno za pljačku, vozilo u pravilu bude samo ostavljeno na nekoj lokaciji, gdje ga pronađe ili policija ili sami vlasnici.

Prema izvještajima MUP-a KS, ukradene automobile najčešće pronađe kantonalna policija, ali i policajci iz susjednog entiteta, te sami vlasnici vozila.

Podaci MUP-a KS

Tako je od početka ove godine do septembra evidentirano 106 krađa vozila, od kojih je 26 vraćeno vlasnicima. Policajci MUP-a KS pronašli su i vlasnicima vratili 13, MUP RS-a i drugi kantonalni MUP-ovi po četiri, dok su sami vlasnici pronašli pet vozila.

– Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo, nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 19 osoba – navodu se u izvještaju.

Godinu ranije ukradeno je najmanje vozila u proteklih pet godina.

– U 2020. godini na području KS registrovana su 94 otuđenja motornih vozila, od čega su 53 ili 56,4 posto vraćena – stoji u izvještaju za tu godinu.

Policajci MUP-a KS vratili su 30, MUP RS-a četiri i drugi MUP-ovi dva, a 17 vozila su vlasnici sami pronašli. Zbog krađa vozila prošle godine nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 15 osoba, od kojih je osam povratnika.

U 2019. godini u KS su ukradena 173 vozila, od kojih je 93 pronađeno i vraćeno. Policija je pronašla 66, dok su vlasnici sami pronašli 27 ukradenih automobila.

– Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području KS, nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 42 lica, od kojih su 33 povratnika.

Tokom 2018, 2017. i 2016. godine u KS ukradena su ukupno 1.264 vozila, a vlasnicima ih je vraćeno 330.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…