ZDRAVLJE

Evo koji su rizici trudnoće u 30., 40., 50. i 60. godinamaMnoge žene danas odgađaju trudnoću jer su usredotočene na svoju karijeru, putovanja i osiguranje financijske stabilnosti. Prema novijim statistikama jedna od pet žena odgađa trudnoću do 35. godine, dok je 50 posto više prvorotki među ženama u dobi od 40 godina i više.

Reproduktivni kapacitet žene ima ograničen životni vijek. U Velikoj Britaniji prosječna dob žene koja ulazi u menopauzu je 51 godina. Trudnoća u svakoj životnoj dobi nosi neke rizike, a dr. Carol Cooper za The Sun je popisala koji su to.

Trudnoća u 30-ima

Biološki gledano, tridesete su dobro vrijeme za dijete, posebno rane. Istraživanja pokazuju da plodnost žena značajno opada nakon 35. godine.

Trudnoća u 40-ima

Iako sve više žena rađa u 40-ima, to nosi svoje izazove. Prvo, manja je vjerojatnost da će do začeća doći prirodnim putem. Nakon što žena zatrudni, postoji veći rizik od komplikacija, uključujući pobačaj, visoki krvni tlak i preeklampsiju, dijabetes i placentu previju. Veća je vjerojatnost i da će žena u 40-ima roditi carski rezom.

Trudnoća u 50-ima i 60-ima

Vrlo malo žena starijih od 50 zatrudni prirodno, u većini slučajeva radi se o IVF-u. Rizik od svih komplikacija navedenih za četrdesete godine značajno raste u 50-ima. 

Starije žene teže podnose trudnoću pa je veća vjerojatnost da će doživjeti srčane probleme, moždani udar ili krvni ugrušak u plućima. Prema dr. Cooper, nakon 50. godine teže je i fizički nositi se s bebom i odgojem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top