ZDRAVLJE

EVO KOJI POLOŽAJ SPAVANJA JE NAJZDRAVIJISama činjenica da u snu provodimo otprilike trećinu života već sama za sebe govori o važnosti spavanja u najudobnijem položaju

Vjerovatno ne razmišljate previše o svom položaju spavanja. Kada legnemo u krevet, nakon dugog dana, naše glave samo udare o jastuk i sve o čemu razmišljamo jest kako da iskoristimo te blažene sate mirnog, kontinuiranog sna.

U mnogim momentima ni spavanje u prijevozu, pa čak i stojeći, ne zvuči tako loše

Ali zapravo, naš položaj spavanja može imati vrlo važan utjecaj na naše zdravlje. Od toga koliko dobro spavamo, do stvaranja napetosti u različitim tačkama u našem tijelu, što često izaziva bolove u zglobovima i mišićima.

Sama činjenica da u snu provodimo otprilike trećinu života već sama za sebe govori o važnosti spavanja u najudobnijem položaju, stoga je jasno da je udoban odmor glavni prioritet za naše blagostanje, piše City magazin.

Koji je najbolji položaj za spavanje?

Ovo je pravilno poravnanje kralježnice za koje stručnjaci vjeruju da može pomoći u sprečavanju bolova u leđima i vratu.

Također je poznato da spavanje na leđima sprečava žgaravicu, refluks kiseline i bore, a pomaže i u drenaži tekućine u sinusima (što ga čini idealnim položajem za one koji su skloni prehladama ili alergijama).

Spavanje na leđima

Usprkos tome što je najpreporučljiviji položaj za spavanje, velika većina nas ne spava na leđima – zapravo, to čini samo 10% ljudi. Čak 74% ljudi spava na boku, a samo 16% spava na trbuhu, što je dobra vijest jer spavanje na trbuhu, kako stručnjaci savjetuju, treba izbjegavati zbog pritiska koje vrši na kralježnicu, grudi i pluća.

Evo kako da se naviknete na spavanje na leđima, koje je objavio Portal oko:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top