Viši zvaničnici EU rade na “ispravljanju” zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon što su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu, piše “Guardian”.

Izvori britanskog dnevnika navode da je na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zaključeno da je “Inzkov zakon” odgovoran za aktuelnu krizu u BiH.

Prema pisanju lista, tokom susreta sa delegacijom EU u BiH Varhelji je dao svoju “iskrenu procjenu” da je Inzko “odgovoran za aktuelnu političku krizu i delegetimizaciju OHR-a”.

“Inzkove izmjene ne mogu biti osporene sa tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je (zakon) nametnut posljednjeg dana njegovog mandata, predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka, treba da bude donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti”, rekao je Varhelji tokom sastanka 25. novembra.

List piše da je Varhelji svojim kolegama u EU prenio da je rukovodstvo Bošnjaka izrazilo želju da ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi mogao da podstakne predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu učestvuju u radu zajedničkih institucija.

“Guardian” podsjeća da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “proteklih nekoliko mjeseci na meti optužbi da pokušava da otcijepi Republiku Srpsku”.

List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodijeljena, te da je Inzkovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…