Miješanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u monetarnu politiku je, prema mišljenju ekonomista, glavni razlog vrtoglavoj inflaciji u Turskoj. Ceh plaćaju građani koji si više ništa ne mogu priuštiti.

Kadriya Dogru na tržnici Ortakcilar u Istanbulu prodaje odjeću. Ova 59-godišnja udovica s dvoje djece za ručak je danas pojela samo pecivo. Ostatak novca čuva kako bi navečer svojoj djeci priuštila pošten obrok. Za više od toga novca jednostavno nema, piše DW.

“Nikada još nisam imala ovako jadan život: navečer legnem u krevet a kad se ujutro probudim, sve je skuplje. Kupila sam kanistar s pet litara ulja i platila 40 lira kad sam se vratila u trgovinu već je stajao 80. Mi to nismo zaslužili kao nacija”, jada se Kadriya.

Inflacija od 50 posto

Mnogi u Turskoj trenutno prolaze kroz iste muke, jedva skupe dovoljno novca za osnovne živežne namirnice. Sve to zahvaljujući vrtoglavoj inflaciji koja već neko vrijeme nagriza tursko gospodarstvo. Mnoge druge zemlje muku muče s posljedicama pandemije, inflacijom i vrtoglavim rastom cijena ali u slučaju Turske su i drugi faktori u igri: korupcija, nagrizene devizne rezerve i labava monetarna politika predsjednika Erdogana i njegovo ustrajanje na smanjenju kamata.

Vlada govori o godišnjoj inflaciji od 20 posto no neovisne agencije smatraju da će inflacija ove godine premašiti granicu od 50 posto. Za usporedbu: u Europskoj uniji je ove godine zabilježena rekordna inflacija od četiri posto, u SAD šest.

Predsjednik upravlja monetarnom politikom

Turski predsjednik slijedi politiku jeftinih kredita tvrdeći da to pospješuje gospodarski rast iako ekonomisti da upravo suprotne mjere postižu taj efekt. Tako je Središnja banka Turske maksimalno oborila kamate i spustila liru na rekordno nizak kurs u usporedbi s dolarom. Žrtve su prosječni građani koji plaćaju ceh. Jer bez obzira radi li se o domaćoj robi, poskupljenjem energenata, koji se kupuju na međunarodnom tržištu, i svemu ostalom raste cijena.

Ekonomisti dvoje oko toga koristi li slaba lira uopće i turskim izvoznicima. Predsjednikov jak utjecaj na monetarnu politiku zabrinjava sve veći broj ekonomista i poduzetnika.

Suheyla Poyraz je glasala za stranku iz koje stoji Erdogan. I sada ne razumije zašto vlada ništa ne čini protiv inflacije i visokih cijena.

“Sve je tako skupo. Ništa si ne mogu priuštiti. Ne razumijem zašto vlada ništa ne čini”, kazala je.

Pad popularnosti predsjednika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…