Dezinformisanje je preraslo polje nacionalne sigurnosti i postalo globalni sigurnosni problem, upozorio je u nedjelju predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu Agency (AA).

U videoporuci poslanoj prvog dana Međunarodnog strateškog komunikacijskog samita (Stratcom Summit 21), koji se održava u Istanbulu, Erdoan je rekao kako se laži, proizvedene vijesti i dezinformacije brzo šire na društvenim mrežama.

– Bez učinkovitog mehanizma kontrole kanala društvenih mreža, lažima i dezinformacijama se zamračuju životi miliona ljudi – smatra turski predsjednik.

Erdoan je kazao kako, iako su, kada su tek pokrenute, društvene mreže bile simbol slobode, sada su “postale jedan od glavnih izvora prijetnji demokratiji današnjice“.

– U tom pogledu, važno je informisati javnost i u okvirima istine boriti se protiv dezinformisanja i propagande istakao je Erdoan.

Dodao je kako nastoje zaštititi ljude, pogotovo ranjive dijelove društva, od laži i dezinformisanja bez ugrožavanja prava građana da dobiju tačne i potpune informacije.

– Naglašavamo da niko i niti jedna firma ne mogu biti iznad prava i zakona, bez obzira na njihovo bogatstvo, međunarodni položaj i utjecaj – naglasio je predsjednik Turske.

Kazao je i kako zasigurno neće dozvoliti da istina bude zasjenjena operacijama dezinformisanja, ni da bude prekrivena lažima.

Ističući kako vjeruje da će Međunarodni strateški komunikacijski samit ispuniti značajnu potrebu na ovom polju, Erdogan je zahvalio svim učesnicima koji doprinose održavanju ovog dvodnevnog događaja.

Samit se održava u Kongresnom centru Halic, a njegov cilj je da postane vodeći događaj u kreiranju klime za strateške komunikacije.

Na samitu će se raspravljati o nizu važnih tema kao što su strateška komunikacija, javna diplomacija, digitalna diplomacija, dezinformacije, upravljanje krizama, komunikacijske kampanje, vladina komunikacija, novi mediji, odnosi s javnošću, analiza društvenih medija, metaverzum, brendiranje nacije, tržišni podaci, novi trendovi komunikacijske tehnologije, marketinga, medijskih proračuna, utjecaja algoritama na ljudski život, ispitivanja javnog mnijenja i političke komunikacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…