Europski parlament usvojio je u utorak velikom većinom izvješće s preporukama Komisiji o zakonodavnoj inicijativi za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja na internetu, čime se otvara put da EU dobije pravni okvir za borbu protiv te vrste nasilja.

Izvješće s preporukama Europskoj komisiji usvojeno je s 513 glasova ‘za’, 122 protiv i 58 suzdržanih.

“Samo od početka pandemije kronavirusa 52 posto žena i djevojaka imalo je iskustvo s nasiljem na internetu. Broj je čak i veći među političarkama, aktivisticama, novinarkama i svim drugim ženama koje sudjeluju, ili pokušavaju sudjelovati u javnim debatama na internetu”, rekla je zastupnicima izvjestiteljica Sylwia Spurek iz Kluba Zelenih.

Spurek i Elissavet Vozemberg-Vrionidi iz Europske pučke stranke, također izvjestiteljica, predstavile su u ponedjeljak zastupnicima u Europskom parlamentu izvješće o zakonodavnoj inicijativi za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja na internetu.

“U današnje vrijeme nasilje na internetu postaje jedan od glavnih oblika nasilja nad ženama, s rastućom stopom diljem Europske unije, što bi nas trebalo zabrinjavati. Konkretno, oko 7 posto žena u Uniji uznemiravano je u kibernetičkom prostoru u posljednjih 12 mjeseci i jedna od 10 žena u dobi do 15 godina”, upozorila je Vozemberg-Vrionidi.

“Naša današnja zakonodavna inicijativa koju vam predlažemo pokušava odraziti zabrinutost o tome sve prisutnijem kaznenom djelu. Želimo imati holistički pristup kriminalizaciji ovih aktivnosti, a isto tako želimo zaštiti žrtve te vrste ponašanja“, kazala je.

Spurek je rekla da izvješće predstavlja preporuke za mjere koje treba usvojiti u područjima prevencije, zaštite, podrške, odštete žrtvama, kaznenog progona i kriminalizacije, kao i prikupljanja podataka i izvješćivanja. Također, rekla je da izvješće naglašava da sve radnje trebaju biti usmjerene na žrtve nasilja.

Isto tako, naglasila je da se izvješće ne odnosi samo na žene nego i na, “LGTBQ osobe koje se suočavaju s nasiljem na temelju svog rodnog identiteta i spolnih karakteristika” te je rekla da ono mora biti jaka poruka Europskoj komisiji jer smatraju da Komisija ne djeluje dovoljno po pitanju rodno uvjetovanog nasilja.

Zastupnici u Europskom parlamentu složili su se da je nasilje nad ženama prisutnije ako su one političarke, aktivistice ili novinarke, a zastupnica iz redova kršćanskih demokrata, Francesa Fitzgerald, iznijela je podatke da 87.000 žena svake godine biva ubijeno u svijetu, od čega njih 37.300 ubiju njihovi partneri ili bračni partneri.

“Dijeljenje privatnih fotografija i poruka bez privole, ponižavajuće poruke, zlostavljanje i verbalno zlostavljanje su čitav novi svijet nasilja, pomislite koje su psihološke posljedice onoga što bi se moglo dogoditi i vama”, naglasila je Fitzgerald.

Hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić iz redova konzervativaca i reformista rekao je da nasilje nad ženama počinje onda kad se žena promatra isključivo kao objekt seksualne požude, a dobar dio političkog spektra “promovira seksualnu požudu, dok pravu, trajnu i vjernu ljubav, poput bračne – blati i obezvrjeđuje”.

Također, Ilčić je istaknuo da takva kultura dovodi do rađanja seksualnog nasilja te da kao odgovor na to nasilje, “isti ideolozi nude produbljivanje te ultraliberalne kulture kroz Istanbulsku konvenciju i rodnu ideologiju”. Naglasio je da to nije dobar put te da je potrebno okrenuti se prema promoviranju ljudskog dostojanstva svake žene, a to se može postići samo smanjivanjem nasilja nad ženama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…