Predstavnici Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB predložili su danas Vladi FBiH svoje modele povećanja cijene električne energije za poslovne subjekte.

Nakon tematske sjednice Vlade o stanju u energetskom sektoru u FBiH, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je za medije da bi njihovim “stepenastim modelom” bila ograničena i cijena, ali i potrošnja struje.

– Oba ta prijedloga imaju uporište u Zakonu o kontroli cijena i Zakonu o energijskoj efikasnosti – naveo je Andelija.

Dodao je da je predloženo da Elektroprivreda eventualni višak prihoda većim dijelom usmjeri u povećanje cijene uglja kako bi olakšali poslovanje rudnika.

Andelija je rekao da je problem ugovaranja s kupcima na “tržišnom snabdijevanju” nastao zbog nerazumijevanja načina na koji funkcioniše tržište električne energije.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede HZHB Mostar Zoran Tabak pojasnio je da je njihov prijedlog da Vlada, kao njihov većinski vlasnik, fiksira gornju cijenu električne energije i time svim kompanijama olakša planiranje naredne godine.

– Također, time bi cijena struje trebala biti prihvatljiva industriji, a i samoj Elektroprivredi HZHB, da ne ugrozi njeno svakodnevno poslovanje – kazao je Tabak.

Poručio je kupcima Elektroprivrede HZHB da snabdijevanje ni u jednom trenutku neće doći u pitanje i da će iskoristiti sve mehanizme da cijene učine podnošljivim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…