Aktivisti koji se bore za zdraviju životnu sredinu i osnovna ljudska prava širom Bosne i Hercegovine sve su češće suočeni s prijetnjama, pritiscima, napadima i etiketiranjem od investitora, institucija i medija koji kroz instruirane kampanje nerijetko narušavaju njihov ugled – ocjena je Centra za životnu sredinu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježio 10. decembra.

Iz ovog centra tvrde da tome u prilog govori i najnovija vijest iz Mostara gdje je Općinski sud donio rješenje kojim se svim aktivistima koji u narednih godinu dana nastave borbu protiv nelegalne deponije Uborak izriče uslovna osuda i utvrđuje novčana kazna u iznosu od 500 KM koja neće biti izvršena ako okrivljeni u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti spomenutog rješenja ne počine novi prekršaj.

Iz Centra naglašavaju da su prijetnje novčanim kaznama jedan od mnogih vrsta pritisaka kojima se pokušava spriječiti djelovanje ekoloških aktivista, a kako je pokazalo istraživanje Centra za životnu sredinu koje je, pored BiH, realizovano u još četiri zemlje – Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

– Istraživanje je napravljeno s ciljem da mapira te napade, kao i odgovore na njih. Uz to, ono ima za cilj da ukaže na činjenicu da su pritisci s kojima se suočavaju ekološki aktivisti i aktivistice jednaki pritiscima na branitelje ljudskih prava. Istraživanje je dio napora Centra za životnu sredinu da pruži podršku u promovisanju statusa ekoloških aktivista i aktivistica kroz kampanje i obuke – istakli su iz tog centra.

Naglašavaju da su najveći problemi detektovani na nivou poštovanja prava na slobodan pristup informacijama, prava na javno okupljanje, tačnije spontanih okupljanja, te pristupu javnim konsultacijama, kao i birokratizaciji rada relevantnih institucija.

– Uz to, istraživanje je ukazalo i na problem medijskih kampanja protiv branitelja životne sredine koje se koriste kako bi proširile netačne ili neprovjerene informacije. Odgovori države u ovakvim slučajevima su često neadekvatni, obeshrabrujući branitelje životne sredine. Kada postoji odgovor, on je uglavnom iniciran medijskim pritiskom i kampanjama za zaštitu branitelja životne sredine. Ovo dokazuje da je javno govorenje o pritiscima koji branitelji životne sredine doživljavaju najjači alat za poboljšanje statusa ove grupe ljudi u našim društvima – mišljenje je Centra za životnu sredinu.

O prijetnjama i pritiscima s kojima se suočavaju ekološki aktivisti širom regiona pričali smo i u filmu “Stay safe and speak out” koji će se emitovati u utorak, 14. decembra na kanalu Al Jazeera Balkans.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…