ZDRAVLJE

Efikasna metoda mršanja: Koristimo je svaki dan, samo je trebamo pojačatiHodanje određenim tempom uz zdravu prehranu može pomoći da smršate i dovedete se u formu. Ova aktivnost često se potcjenjuje, ali ima jako puno benefita. Može održati zdravlje, fizičko i mentalno.

Osim što pomaže u sagorijevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa. Koliko kalorija ćete izgubiti hodajući, zavisi od faktora poput težine i brzine hodanja. Lična trenerica Hannah Davis savjetuje da ciljate na 15 hiljada koraka svaki dan. U tu brojku ulazi svaki korak koji napravite od trenutka kad ustanete iz kreveta. Ako svaki dan budete hodali tri puta po 20 minuta, to će pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate.

Izbjegavajte lift

Istraživanje Univerziteta George Washington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi, a to može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli, od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana. Hodanje ubrzava otkucaje srca, što je odlično za zdravlje kardiorespiratornog sistema. Dodajte i intervale hodanja uzbrdo. To pomaže u izgradnji mišića, što ubrzava metabolizam. Tako ćete sagorjeti više kalorija. Radite i pauze u kojima ćete napraviti od 15 do 20 čučnjeva, sklekove, oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake.

Uz hodanje, za gubitak kilograma obavezno trebate prilagodite i prehranu. Kalorijski deficit je ključ mršavljenja, a prehranu obogatite bjelančevinama. Ako ste početnik, krenite s manjim vremenom hodanja, 10-15 minuta, pa polako podižite vrijeme dok ne dođete do cilja. Parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umjesto lifta i slično olakšat ćete dostizanje željene brojke.

U danima kad imate pauzu od hodanja odradite jednostavne vježbe snage, poput čučnjeva, iskoraka. One aktiviraju više mišićnih grupa i troše puno kalorija. Uz kombinaciju hodanja i jednostavnih treninga snage, lakše ćete doći do željene kilaže.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top