Danas se nastavljaju sastanci sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, a jučer je u javni prostor puštena vijest o prijedlozima za indirektni izbor članova Predsjedništva BiH.

Predstavnici parlamentarnih stranaka koje trebaju dići ruku za eventualne izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH jučer su I razgovarali o ovom načinu izbora, ali nije bilo predstavnika iz Republike Srpske, koji se također moraju očitovati o tome.

 

No, šta bi zbilja bio taj indirektni način izbora. Tehnički to bi značilo da članove Predsjedništva BiH bira Parlament BiH, ali suštinski bi se mnogo izgubilo, upozorio je u izjavi za Patriju Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

 

„Pozivam predstavnike političkih stranaka koji vode razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH odnosno Ustava BiH da dobro  vode računa da kroz te izmjene ne ukinu ili ne ugroze najvažniju državnu instituciju prema Ustavu BiH, a to je Predsjedništvo BiH, kao jedina institucija koja nije pod kišobranom entitetskog glasanja. To je institucija koja se ne može blokirati i Dodik može dovesti harmonikaša u Predsjedništvo, ali mora doći na sjednicu čak i onda kada hoće da ugrozi odluke Predsjedništva“, kazao je Efendić.

 

Podsjetio je da ako se nekim slučajem član Predsjedništva iz RS ogluši na poziv za sjednicu Predsjedništva i ne dođe na istu, Predsjedništvo BH prema Ustavu koji je i međunarodni sporazum ima apsolutno pravo da odlučuje legalno i legitimno, i predstavlja državu na međunarodnom nivou.

 

„U slučaju da se promijeni način izbora članova Predsjedništva i da ono bude indirektno, dakle iz Parlamenta, doći ćemo u situaciju da će se entitetskim glasanjem uvjetovati i ta kadrovska rješenja i doći ćemo u situaciju da ono ne bude ni izabrano, pa i Vijeće ministara koje prema Ustavu predlaže Predsjedništvo BiH.  Zbog situacije kakva jeste, zbog sve većih problema u funkcioniranju bh. Institucija i nastojanja manjeg bh. entiteta da se u međunarodnim krugovima pojavi kao subjekt bilo bi značajno da Predsjedništvo BiH ostane u punom kapacitetu koji prema Ustavu ima“, kazao je Efendić.

 

Predsjedništvo koje bi bilo izabrano indirektno, a ne direktno iz naroda, upozorava Efendić,  u suštinskom, ali i simboličkom smislu značilo bi puno manje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…