BIH

Džaferović oštro udario po Osmorci: Dobili smo sataraš, zaslijepljeni su vlašću… Udruživanje protiv SDA najopasnija stvarDžaferović smatra da je rješenje u FBiH da političke stranke s parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu i stranke koje mogu predložiti (pot)predsjednika FBiH u klubovima naroda zajedno formiraju vladu FBiH.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović za Hayat je komentirao današnje imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Kazao je da je očekivao da se uspostavi široka koalicija sa stabilnom parlamentanom većinom, ali se to nije dogodilo.

– Funkcioniraju na 23 zastupnika, to ne može biti stabilna parlamentarna većina. Bojim se, imajući u vidu sve što je pratilo izbor Vijeća ministara, da neće polučiti ono što sam očekivao u naredne četiri godine – naveo je Džaferović.

Istakao je i da je udruživanje protiv SDA najopasnija stvar.

– Udružilo se nekoliko malih sitnih stranaka, zanemarili su većinsku volju naroda da bi se dočepali vlasti, pogurani strancima. Retrogradne snage su ostale u vlasti i umjesto SDA smo dobili jedan sataraš, bučkuriš. Vjerovatno nam slijedi vrijeme popuštanja prema zahtjevima Dodika i Čovića, mislim na Izborni zakon, državnu imovnu. Mislim da je to pogrešna politika i unutar međunarodne zajednice. Ne pravi se red tako što će se povlađivati onima koji prave nered. Međunarodna zajednica pokušava umiriti retrogradne snage čineći im ustupke. To je pogrešna politika, to nije SDA radila. Kratkoročno može donijeti stabilnost, dugoročno nije dobro – mišljenja je Džaferović.

Smatra da je rješenje u FBiH da političke stranke s parlamentarnom većinom u Predstavničkom domu i stranke koje mogu predložiti (pot)predsjednika FBiH u klubovima naroda zajedno formiraju vladu FBiH.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top