Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na lokalnim mezarjima, te na centralnim spomen-obilježjima u Stocu, Čapljini, Mostaru, Konjicu i Prozoru.

Odata je počasti brigadnom generalu Arifu Pašaliću na spomen-obilježju u Drežnici te položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na centralnom spomen-obilježju u Jablanici.

Džaferović se obratio na akademiji posvećenoj 29. godišnjici formiranja 4. korpusa Armije RBiH koja je upriličena u Jablanici, gdje je kazao da se nikada neće zaboraviti borba Armije RBiH, vojske koja je djelovala u međunarodno priznatoj državi.

“Uvijek ćemo se sjećati časne borbe i odavati poštovanje onima koji su podnijeli najveću žrtvu za odbranu. Onaj ko to zaboravi riskira da se najteže stvari iz prošlosti koje je BiH proživjela devedesetih ponove. Prenosit ćemo to na buduće generacije – naglasio je Džaferović.

Napominje da postoji samo želja za istinom i pravdom koja će na kraju pobijediti, bez obzira na sve poteškoće jer istinu i pravdu nije moguće poraziti.

“Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici – podvukao je.

Iza Armije RBiH, kaže Džaferović, nisu ostale masovne grobnice i logori, ta armija je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage koje su napale BiH učinile sve suprotno.

Rat je završio potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji predstavlja nepravedan mir, ali mir kojim je zaustavljen rat, ističe Džaferović, ipak moralni pobjednik u tom ratu je Armija RBiH.

Član Predsjedništva BiH je upozorio da su posljednjih godinama krenuli napadi na one koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, a ti napadi međunarodnu zajednicu su dobrim dijelom obeshrabrili te su glavu počele dizati retrogradne političke snage.

“Institucije BiH će štititi državu bez obzira na podrivanje tih institucija i pokušaje njihovih rušenja. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu jer međunarodni intervencionizam u BiH nije običan, on je dio obaveza propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom – podvukao je Džaferović.

Najavljuje da će BiH izaći iz ove krize i odbranit će se od nasrtaja koji za krajnji cilj imaju razgradnju države i secesiju, zbog čega traba sada biti mudar i ne poduzeti postupke koji bi bilo šta isprovocirali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…