Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da se treba povući iz politike. Kako je kazao, velikosrpska ideološka kuhinja neće proći.

To je izjavio prilikom obraćanja novinarima uoči današnje sesije Kruga intelektualaca 99. Za njega je nesumnjivo da je Bosna i Hercegovina u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Bosna i Hercegovina, slobodno možemo reći i to je ocjena šireg kruga aktera, u najtežoj krizi. Uzrok tome je nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se blokiraju državne institucije. To je najveća opasnost. Blokirati rad, a pozivati se na druge elemente Dejtona, znači rušenje ovog sporazuma – ukazao je.

Džaferović je više puta ponovio da očekuje da će se kriza prevazići.

“Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme prevazići krizu i da će se Bosna i Hercegovina izboriti i da će njene institucije profunkcionisati – konstatovao je.

Kako je rekao, puno je uloženo u Bosnu i Hercegovinu da bi se njome neko igrao. Uvjeren je da će država prevazići ovu krizu.

Bez obzira koliko kriza bila teška, siguran sam da će Bosna i Hercegovina izaći iz krize, da će oni koji blokiraju procese konačno morati prestati s tim. Drugog puta nema i to cijeli svijet vidi na ovaj način. Neće uspjeti – dodaje.
Osvrnuo se i na SNSD-ovu deklaraciju nedavno usvojenu na sjednici Glavnog odbora ove stranke na Palama.

“Deklaracija SNSD-a je vrlo opasan dokument. To je na tragu onoga što su ranije usvajali, a tiče se budućnosti Bosne i Hercegovine. To je neprihvatljivo. Novina je da se otišlo korak dalje – krenulo se u operacionalizaciju onoga što je dogovoreno – mišljenja je Džaferović.

Naglasio je da se nedavno usvojeni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske neće moći provoditi i da su njim ugroženi građani ovog entiteta.

“Taj zakon nikada neće moći imati pravnu snagu i nikada neće moći suspendovati državni zakon te neće umanjiti kapacitet državne Agencije za lijekove. Entitet svojim zakonima ne može derogirati državne zakone. Najveću štetu će trpiti građani Republike Srpske, jer se neće moći liječiti. Nema lijeka bez odobrenja državne agencije – istakao je.

Pozvao je na reakciju međunarodnih institucija i zvaničnika.

“Otvoreno se govori o prijetnji silom. To treba biti alarm međunarodnoj zajednici, garantima Dejtona i nama u Bosni Hercegovini. Dodik nikada neće uspjeti u vraćanju nadležnosti entitetu. Možemo samo unapređivati državne nadležnosti. Samo može potkopati mir i sigurnost – naveo je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…