ZDRAVLJE

DVADESET GODINA ISTRAŽIVANJA JASNO POKAZALO: JEDITE ORAHE, NJIHOVI EFEKTI NA OPĆE ZDRAVLJE SU IMPRESIVNINova studija koja pokriva desetine istraživanja izvještava da ljudi koji jedu orahe redovno imaju veću vjerovatnost da budu fizički aktivni i da imaju manji rizik od srčanih bolesti kako stare.

Naučnici sa Škole javnog zdravstva Univerziteta u Minnesoti smatraju da je to zbog hranjivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opće zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i žena tokom 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane, piše Zadovoljna.rs.

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utječe na zdravlje srca i mozga, kao i na zdrave procesa starenja.

Samo jedna porcija oraha (otprilike šaka) ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na opće zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezija (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

Konzumiranje oraha je također povezano sa smanjenjem težine – konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top