Drveni pribor za kuhanje poput kuhača, bata za udaranje mesa, zdjela i daske za rezanje vrlo je praktičan i dugotrajan, ali samo ako ga pravilno održavate.

Koliko god uprljali nešto od navedenoga, nemojte stavljati u perilicu posuđa jer toplina i duga izloženost vlazi mogu dovesti do pucanja i promjene originalnog oblika, a mogu se nakupiti bakterije i stvoriti plijesan.

Drugi, i pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke – uz pomoć deterdženta za posuđe i spužvice.

Nakon što ste ih oprali, lagano ih pobrišite krpom i ostavite da se osuše na zraku – najbolje na kuhinjskom elementu jer dugo stajanje u vlažnom plastičnom sušilu posuđa nije dobro za drvene materijale.

Drveno posuđe može izgledati pomalo suho, a može se i početi guliti – opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i na kraju, naravno, bakterija. Da biste to spriječili, a i vratili originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem – lanenim ili orahovim. Svakako izbjegavajte korištenje ulja za kuhanje poput suncokretovog, maslinovog…

Ako je posuđe jako masno, bilo bi dobro da ga namočite u otopini od bijelog octa i vode, u omjeru 1:1. Ostavite posuđe u tome tijekom cijele noći i ujutro isperite.

Ako su se, pak, nakupili neugodni mirisi, možete napraviti pastu od soda bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo da upije i isprati vodom i deterdžentom, prenosi Večernji list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…