Okružni sud u Banjo Luci osudio je Drenu Marin, suspendovanu sudiju Okružnog suda u Prijedoru, na 10 mjeseci iza rešetaka zbog više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije.

Uz pritvorsku kaznu Marin je izrečena i mjera zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od dvije godine. U mjeru neće biti uračunato vrijeme provedeno iza rešetaka.

Sestra zaradila 7.285 KM

U presudi se navodi da je Marin u više sudskih postupaka, svojoj sestri Sandi Zubanović, advokatu iz Prijedora, dodeljivala odbrane po službenoj dužnosti i tako joj omogućila sticanje imovinske koristi.

Takva nezakonita rješenja donosila je od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnika. U to vrijeme Marin je radila kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru.

– Optužena je donosila nezakonita rješenja kojima je Zubanović postavljala za branioca po službenoj dužnosti, te su joj isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane, čime je pribavljena imovinska korist u iznosu od 7.285 maraka – navodi se u presudi.

Zakonom je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik do četvrtog stepena. U obrazloženju presude sudija Blagoje Dragosavljević je rekao da je Marin to bilo dobro poznato. Pojasnio je da je postupanje sudije definisano Zakonom o krivičnom postupku.

Postojala očigledna namjera

– Suprotno tvrdnjama odbrane optužene, tu se nije radilo o nečemu što je izvan sudskog postupka, već upravo u postupku – rekao je Blagojević.

Dodao je da je kod Marin očigledno postojala namjera da sestri pribavi imovinsku korist.

– Nezakonita rješenja je donela potpuno svjesno. Sudije su dužne da u takvim situacijama traže svoje izuzeće iz predmeta, što je optuženoj također bilo poznato – rekao je Blagojević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…