Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je u ponedjeljak u Briselu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Ako nema dogovora, izbora vjerovatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to – rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Evropskog parlamenta razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora o Izbornom zakonu.

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiocem za BiH Paulom Rangelom.

Čović kaže da “hrvatska strana u BiH” ne želi ni razmišljati šta će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama, piše Hina.

– Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za evropski put Bosne i Hercegovine – rekao je.

Ističe kako mu se čini da “jedino hrvatska strana želi dogovor o Izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer joj odgovara status quo”.

U posljednje vrijeme znatno je pojačan angažman Sjedinjenih Država i Evropske unije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli domaćim akterima da se dogovore o neophodnim izmjenama Izbornog zakona.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Metthew Palmer i direktorica pri evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošle su sedmice vodili još jedan krug pregovora s čelnicima vladajućih i opozicionih političkih stranaka čiji je cilj postići dogovor o promjenama Izbornog zakona i Ustava koji bi bio prihvatljiv za sve. Do sada ti napori nisu dali rezultata.

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Komentirao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda o Zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Čović i HDZ BiH podržali su 29. novembra ideju o ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…