Jedan od preduslova za transplantaciju pluća, u slučaju nepovratnog otkazivanja ovog organa usljed kovida 19, jeste da svi ostali vitalni organi, poput srca, bubrega, mozga, jetre, budu zdravi.

To kaže docent doktor Tomaž Štupnik, načelnik Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, koji objašnjava da, prije ovog operativnog zahvata, mora da bude ispunjeno nekoliko uslova.

– Pacijent ne može da bude stariji od 55 godina, a njegov Body Mass Index, odnosno indeks tjelesne mase koji se računa tako što se težina podijeli sa kvadratom visine, mora da bude manji od 28. Osim pluća, svi ostali vitalni organi treba da budu u redu – ističe u intervjuu za Srpskainfo dr Štupnik.

Šta još mora da se poštuje?

– Otkazivanje pluća treba da bude 100 odsto dokazano nepovratno, a pacijent na ekstrakorporalnoj membranskoj oksigenaciji (ECMO) treba da bude budan i u mogućnosti da razumije i potpiše saglasnost za transplantaciju pluća. Pacijent ne smije imati bilo kakve maligne bolesti, ne smije da bude pušač. Takođe, otkad postoji vakcina protiv kovida 19, pacijent treba da bude vakcinisan ili da ima neki opravdani razlog zašto nije vakcinisan.

Kolike su šanse da transplantacija uspije, nakon što pacijent bude priljučen na ECMO aparat?

– U najboljim svjetskim centrima, transplantacije su skoro uvijek uspješne, pa je zato jednu godinu nakon transplantacije živih 85 – 90 odsto bolesnika. To nam je cilj i kod bolesnika koji su prije transplantacije priključeni na ECMO aparat. Transplantacija pluća, svakako, nije neki očajnički pokušaj u trenutku kad se ništa više ne može izgubiti. Nikad ne smijemo zaboraviti da se radi o plućima, koja smo dobili kao poklon anonimnog donora. I zbog toga trebamo uvijek napraviti sve, da taj poklon dobije onaj bolesnik kome nova pluća najviše trebaju i sa kojim će što duže živjeti.

Da li i u kojoj mjeri može biti opasan transport iz države u državu za pacijenta koji je na ECMO aparatu?

– Transport pacijenta na ECMO nije jednostavan, ali nije ni nemoguć. U prošlosti, kad su transplantaciju pluća Slovencima obavljali u Beču, bilo je slučajeva kad je bio potreban transport bolesnika na ECMO iz Ljubljane u Beč.

Koliko je u Sloveniji, za vrijeme pandemije korona virusa, kod vaših državljana obavljeno transplatacija pluća zbog posljedica kovida 19?

– Tokom pandemije, u Sloveniji smo transplantirali pet bolesnika, kojima su pluća nepovratno otkazala zbog bolesti uzrokovane kovidom 19. U čitavoj regiji Eurotransplanta, koja ima više od 137 miliona stanovnika, napravili smo ukupno 41 ovakvu transplantaciju, najviše u Austriji – 26. U Njemačkoj je urađeno osam ovih transplantacija.

– Imaju li državljani Srbije i BiH mogućnost za transplataciju i da li je bilo transplantacija pluća iz ovih zemalja u Sloveniji?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…