Epidemiološka situacija po kantonima u Federaciji BiH trenutno je vrlo šarolika, ali nije alarmantna. No, zbog već najavljenih organiziranih dočeka Nove godine u zatvorenom u većini bh. gradova, to bi se moglo promijeniti, pa zdravstveni radnici već sada s pravom strahuju od onoga što bi nas moglo zadesiti polovinom januara.

Prema riječima dr. Andrea Jurić, epidemiologinje i direktorice Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, samo deset dana nakon Nove godine mogli bismo imati velikih problema.

– Rekla bih da je to neizbježno! Imamo i novi soj omicron koji je virulentniji od dosadašnjih, a koji svuda okolo cirkulira. Njegovo prisustvo, istina, detekcijom još nije potvrđeno u BiH, ali to ne znači da već nije tu. Uz brojke potpuno vakcinisanih, koje nikako nisu zadovoljavajuće, mislim da nemamo razloga biti previše optimisti – kaže Jurić.

Dodaje da će najviše mladih 2022. dočekati u kafićima i diskotekama, a onda će otići kući i zaraziti starije članove porodice.

– Većina mladih ili nema ili ima blage simptome, ali problem su njihovi članovi porodica u kojima ima i starih i imunokompromitiranih. Svima je jasno da je njihovo zaražavanje neizbježno. Država je napravila šta je mogla, u smislu opreme i vakcina, savjeta, a tu su i mjere, ali šta to znači kad iz dana u dan to sve manje ljudi zanima – napominje Jurić.

Epidemiološku sliku, izazvanu koronavirusom, u januaru će, kaže Jurić, zakomplicirati i virus gripe, što će uz oko 300 različitih respiratornih virusa, koji stalno cirkuliraju među stanovništvom, dodatno opteretiti zdravstveni sistem.

– Jako je puno pacijenata koji se u ove dvije godine nisu pregledali, nisu išli redovno na ginekološke i mamografske kontrole, što je dovelo do povećanog broja malignih oboljenja. Pogoršanjem epidemiološke slike opet će se raditi samo hitni slučajevi, a masa onih koji imaju srednje teške kliničke slike, imat će ogromne poteškoće. Sve to ponovo će se preliti na ekonomski sektor – ističe Jurić.

Epidemiologinja je apelirala na svakog pojedinca da u narednim danima budu što odgovorniji i prema sebi i prema svojim bližnjima.

– Ne bih akcenat stavljala na inspekciju, nego na pojedinca. Ne može država nikoga sačuvati ako on to neće ili ne želi. Inspekcija valjda zna šta joj je posao. Donekle mi je jasno zašto se neki ne žele vakcinisati, iz nekog straha od vakcine, ali mi nije jasno zašto ne žele nositi maske i zašto se u tolikom broju okupljaju u zatvorenom prostoru. Apeliram na ljudsku savjest, mlade, da umjesto diskoteka, u koje stane i po nekoliko stotina ljudi, izaberu doček Nove godine u užem krugu porodice i prijatelja – kazala je Jurić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…