“Ljekarska komora nije kaznena ekspedicija”, poručio je prvi predsjednik i osnivač Ljekarske komore FBiH Harun Drljević u odgovoru aktuelnoj predsjednici Komore Amili Bećirević, a u vezi sa njenim oglašavanjem u povodu smtri djevojčice iz Kaknja.

“Bez obzira na činjenicu da nije okončana istraga Tužilaštva koja treba da odgovori : ko je i je li kriv, i odgovori šta se ustvari desilo, vi ste predsjednice potrčali, zajedno sa predsjednicom Komore KS, da kažnjavate”, poručio je dr Drljević koleginici Bećirević.

Drljević u pismo kaže da nije primjetio da Bećirevićevu interesuju prijetnje smrću koju, kako navodi, dobija dr Nina Jovanović, niti objave na društvenim mrežama.

“Nisam primjetio da ste kritizirali „glumatanje“ pojedinih novinara – skandal majstora, koji od tragedije i smrti djeteta prave živu lomaču za naše kolege, ali sam dobro primjetio vaš servilni odnos prama javnosti, a vjerovatno i prema svojim političkim mecenama”, napisao je Drljević.

Drljević je dodao da mu “ne pada na pamet” da brani bilo koga, ali da je zadatak istražnih organa i Tužilaštva da utvrdi da li postoji odgovornost.

“Dr. Nina Jovanović ima uredno izdatu validnu licencu za samostalan rad u Komori ZDK gdje su arhivirani svi njeni dokumenti potrebni za izdavanje te licence. To je njena glavna i jedina licenca. Dr. Jovanović ima i privremenu licencu Federalne komore koja je istekla u augustu 2020 godine. Radi informisanja javnosti, Federalana licenca je samo dokument – potvrda koja se izdaje na osnovu validne, važeće kantonalne licence ljekarima koji žele da dopunski rade u drugom kantonu. Dakle, nosiloc suverenosti licence za samostalan rad je kantonalna licenca i samo matična Kantonalna komora (u ovom slučaku Komora ZDK) može izdati ili oduzeti ovu licencu ljekaru, dok se Federalna licenca samo dokaz poslodavcu u drugom kantonu, gdje ljekar želi dodatno raditi, da isti ima validnu licencu u svojoj matičnom kantonalnoj Komori. Svo ovo dobro znam jer sam ja, uz tadašnjeg pravnika Fedelane komore, autor tog Pravilnika, a koji je usvojio tadašni Upravni odbor Federalne komore. Greška dr. Nine Jovanović je , dakle, proceduralna – nije produžila postojeću Federalnu licencu, a to je u domenu diciplinske odgovornosti ljekara”, rekao je Drljević.

Na koncu ovaj doktor zaključuje da se stručna odgovornost treba tek dokazati, te da stručna odgovornost povlači krivično-pravnu odgovornost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…