ZDRAVLJE

DOŽIVIO MOŽDANI UDAR POSLIJE POKRETA: DOKTORI OBJASNILI I ZAŠTO, PA IZDALI UPOZORENJEJoel Hentrich, 35-godišnji “super fit” muškarac iz Festusa, Misuri, doživio je bizarnu nesreću u novembru, 2022 godine.

On i neki prijatelji igrali su igru pickleball. Riječ je o sportu sličnom tenisu. Međutim, kada je naglo okrenuo glavu na jednu stranu, prateći loptu, osjetio je i čuo snažno pucanje u potiljku i odmah je počeo da osjeća simptome koje nikada ranije nije osjetio. Nije ni znao da je to naglo okretanje vrata pokrenulo niz povreda zbog kojih će se boriti za život.

Nekoliko trenutaka nakon tog silovitog udarca u vrat, Džoel je doživio najgoru vrtoglavicu u životu, a par minuta kasnije, prijatelji su mu pomogli da dođe na klupu, jer nije mogao sam da hoda.

Ovaj 35-godišnjak je brzo odvezen u lokalnu bolnicu, gdje je prvo smješten u čekaonicu, sa još 50-60 ljudi. Srećom, Hentrich, koji je diplomirana medicinski brat, uspio je da objasni svoju situaciju koleginici, medicinskoj sestri koja je odmah aktivirala protokol za sumnjive žrtve moždanog udara. Nekoliko minuta kasnije odveden je na CT, a zatim na magnetnu rezonancu – izvještava Dailymail.

Doktori su rekli Džoelu da je doživio rupturu arterije, što je izazvalo tri moždana udara u njegovom donjem dijelu malog mozga, koji je odgovoran za koordinaciju i kretanje.

Ova vijest je očigledno šokirala pacijenta, koji, kao aktivan, zdrav čovjek u srednjim tridesetim godinama, nije očekivao da čuje takvu presudu.

Srećom, nakon dva dana u bolnici, Joel Hentrich je mogao da izađe na svoje noge, bez ikakvih zabrinjavajućih simptoma. Od tada se potpuno oporavio i smatra se izuzetno sretnim zbog toga. Nejasno je šta je izazvalo rupturu arterije, jer kaže da je okrenuo glavu milion puta ranije, ali se sjeća da je sedmicu dana prije incidenta osjetio uklješteni nerv u vratu.

Iako su takve nakazne povrede izuzetno rijetke, one nisu nečuvene. Još 2019. pisali smo o 28-godišnjem muškarcu koji je pokidao kičmenu arteriju tako što je istegnuo vrat da bi ublažio bol u vratu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top