ZDRAVLJE

Donosimo vam deset najboljih prirodnih lijekova protiv prehlade i gripeSezona je gripe i prehlade pa se mnogi pitaju šta napraviti kada se ne možete riješiti neugodnih simptoma? Kihanje, kašljanje, šmrcanje i otežano disanje tipični su simptomi respiratornih infekcija, traju nekoliko dana, ali mogu se povlačiti i duže.

Rješenje možete potražiti u svom domu jer ćete uz ove biljke i tretmane uspješno riješiti simptome prehlade.

Bijeli luk

Bijeli luk je poznati prirodni antibiotik koji aktivno sudjeluje u borbi protiv bakterija, ali i virusa! Ako želite izliječiti prehladu bijelim lukom, dovoljno je zagristi jedan češanj i isisati sav sok iz njega. Ako ne podnosite okus bijelog luka, pokušajte ga protisnuti, pomiješati sa kašičicom meda i progutati.

Jabučni ocat

Pomiješajte jabučni ocat s vodom u omjeru 1:2 i grgljajte mješavinu 10 sekundi i ispljunite. Umjesto grgljanja, ovu mješavinu možete i popiti. Mješavina octa i vode će ublažiti grlobolju i smiriti kašalj.

Đumbir

Izrežite ploške đumbira i ubacite ih u svježe pripremljenu limunadu. Ovaj napitak je idealan lijek protiv mučnine, groznice, upaljenih sinusa i glavobolje.

Cimet

Cimet ima antivirusna i antibiotska svojstva pa pomiješajte kašičicu cimeta s medom i cuclajte. To će smiriti kašalj, ublažiti groznicu i odčepiti nos.

Origano

Origano je idealan za ublažavanje najgoreg kašlja, jer sadrži antibakterijska svojstva. Inače origano nabolje djeluje protiv bakterija, ali može ublažiti i simptome virusne prehlade.

Kopriva

Kopriva je puna vitamina i minerala. Ako osjećate simptome prehlade, pijte čaj od koprive koji će ubrzati proces izlječenja.

Ulje eukaliptusa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top