Dom lordova u Velikoj Britaniji večeras govorio o Bosni i Hercegovini i aktuelnoj političkoj situaciji. Pokrenuta je debata s ciljem kako da Velika Britanija djeluje u našoj državi.

Debata se održava na temu: “Važnost ustavnog integriteta Bosne i Hercegovine i podrške Dejtonskom sporazumu”.

Jedan od zastupnika Nick Bourne kazao je: “Boravio sam u Sarajevu i ponosan sam da sam imao tu priliku, vidjeti taj grad i ljude. Boravio sam i u Srebrenici i sreo sam hrabre majke koje su izgubile svoje sinove. Sada se BiH i mi suočavamo sa ozbiljnom prijetnjom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji pokušava da napravi haos u Bosni i Hercegovini, pokušava i da potkopa cijeli ustavni aparat”.

U izlaganju je podsjetio i na bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je donio zakon o negiranju genocida i uzburkao situaciju, naglasio je kako se i Rusija miješa u situaciju u BiH.

“Moramo reagovati odma, Zapad i EU mora zajednički djelovati, ne smijemo dozvoliti da sramno ne djelujemo kao prije 26 godina, moralno smo primorani. Ovo je i geopolitičko pitanje, pogledajte šta se dešava u Ukrajini. Mir u Bosni i Hercegovini mora opstati. Pohvaljujem imenovanje Stuart Peacha za imenovanje predstavnika Velike Britanije u BiH, ali to nije dovoljno samo za sebe. Bilo bi dobro da znamo koji je stav našeg ministra vanjskih poslova. Znamo da se snaga puni kroz NATO i EUFOR, ali to nije dovoljno.

Moramo jasno dati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu, imamo pravni okvir za to. Moramo ojačati civilno društvo, institucije civilnog društva, ne možemo gospodo dozvoliti da se u ovoj predivnoj zemlji koja ima prijateljske veze sa nama, prijeti.

Ako Velika globalna Britanija išta znači, moramo dati snažne akcije, a ne riječi. Moramo djelovati, jasno kažem, Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova može pokazati metod da umanjimo ovu prijetnju BiH”, poručio je Bourne.

Zastupnici su skrenuli pažnju na važnu činjenicu koje su svjesni u Velikoj Britaniji: “Ovo nije samo pokušaj autonomije RS-a, ovo je san ostvaranja tzv. Velike Srbije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…