Prema podacima zabilježenim jutros, dolar je izgubio vrijednost za čak 40 posto, odnosno pao je na 11,1234, što je najmanja vrijednost u odnosu na liru u mjesec dana.

Nastavlja se pad vrijednosti dolara u odnosu na tursku liru (TL), koji je započeo jučer nakon obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari, a za to vrijeme dolar je izgubio vrijednost za oko 40 posto, javlja Anadolu Agency (AA)

Erdogan se jučer obratio na konferenciji za novinare u Ankari, nakon sastanka kabineta, poslije čega je zabilježen nagli pad vrijednosti u odnosu dolar/TL.

Prije početka Erdoganovog obraćanja dolar je u odnosu na TL iznosio rekordnih 18,3674, da bi nakon obraćanja pao vrlo naglo za 22,3 posto, odnosno iznosio 14,27.

No, pad vrijednosti dolara tu se nije zaustavio, a prema podacima zabilježenim jutros, dolar je izgubio vrijednost za čak 40 posto, odnosno pao je na 11,1234, što je najmanja vrijednost u odnosu na liru u mjesec dana.

Podsjetimo, Erdogan je tokom jučerašnjeg obraćanja poručio kako “nijedan turski državljanin neće morati premještati ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu” zbog toga što će “kurs biti veći”.

Također je najavio novu finansijsku alternativu za građane Turske kako bi ublažili brige koje se odnose na kretanja kursa. Dodao je kako “Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…