Neke lijekove i drogerijske proizvode uvijek je dobro imati u kući. Doktorica Jaclyn Tomsic otkrila je kojih je to pet stvari koje bismo uvijek trebali imati u kupaonskom ormariću ili ladici s lijekovima.

Kremu za sunčanje treba nanositi svakodnevno, ne samo ljeti ili kada ste na plaži.

“Važno je da je nanosite svakodnevno, posebno na lice. Potražite vodootporne kreme s SPF-om 30 ili više. Obilno je nanesite ujutro i ponovo nakon znojenja ili plivanja. Krema za sunčanje širokog spektra štiti od UVA i UVB zraka”, kaže Tomsic.

Kad osjetite glavobolju, paracetamol može pomoći. Ova liječnica isitče da on pomaže kod blage do umjerene boli od glavobolje, bolova u mišićima, menstruacije, prehlade i grlobolje, zubobolje, bolova u leđima, artritisa te za smanjenje temperature.

“Kada se koristi prema uputama, to je vrlo siguran i učinkovit lijek”, dodaje.

Druga opcija za ublažavanje boli je ibuprofen.

“Nesteroidan je, djeluje protiv boli i protuupalno. Pomaže u situacijama upale koja uključuje bol, osjetljivost, oticanje i ukočenost, uobičajenu kod artritisa i nakon operacije. Također ublažava glavobolje, bol u mišićima, bol uzrokovanu menstruacijom, prehladom i grloboljom te zuboboljom. Snažan je lijek za smanjenje temperature”, navodi Tomsic.

Ne morate zbog svake ogrebotine i rane doktoru, pogotovo ako nisu duboke, ali dobro ih je tretirati ih antiseptikom. Antiseptik se primjenjuje na koži kako bi se rana ili ogrebotina zaštitila od bakterijske invazije. Nanosi se na čistu ranu dva do tri puta dnevno.

Difenhidramin je blokator histamina i koristi se u mnogim situacijama.

“Najčešće se koristi za ublažavanje crvenila, nadraženosti, svrbeža očiju ili kože, kihanja i curenja iz nosa uzrokovanih peludnom groznicom ili alergijama te kašlja uzrokovanog manjom iritacijom grla ili dišnih putova”, tvrdi Tomsic.

Treba napomenuti da difenhidramin uzrokuje pospanost te se ne smije voziti pod njegovim utjecajem niti bi ga trebalo uzimati s drugim lijekovima za smirenje, prenosi Index.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…