Na početku pandemije koronavirusa mislilo se da virus pogađa samo pluća.

Međutim, iskustvo je u međuvremenu pokazalo da napada sve organe, kao i da su problemi sa srcem najčešća komplikacija koja nastaje poslije preležanog COVID-a.

Na pitanje koliko se često ovi problemi javljaju, u emisiji Uranak, na K1TV, je odgovorila pomoćnica direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu, prof. dr Aleksandra Nikolić.

“Mi još uvek nemamo podatke za Republiku Srbiju, ali nakon epidemije u Vuhanu, možemo da izvedemo zaključke. Tačno je, i jedan broj naših zdravstvenih radnika posle preležane korone je naprasno umirao i najčešće je uzrok bio akutni infarkt miokarda. Koliko tu ima zapaljenja srčanog mišića, miokardita, to je znak pitanja.

Da biste nešto dijagnostikovali morate da imate specifičnu metodu za to. Kada govorimo o miokarditu, to je magnetna rezonanca, ultrazvuk i onda bi morali malo specifično da se usredsredimo na analizu svih tih pacijenata da bismo mogli da donesemo zaključak. Tačno je da u našim ambulantama pacijenti, čak i oni mlađi, kada radimo kardiološki pregled, navode da se pojačano zamaraju, da osećaju aritmiju. Sve su to znaci koje treba pratiti i to jesu znaci koji govore da se sa srcem nešto dešava.”

Dr Nikolić istakla je i da svim srčanim bolesnicima savjetuje da se vakcinišu protiv koronavirusa.

“Preporučujem vakcinaciju, pogotovo pacijentima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Mi smo sada u centru epidemije, moramo da se naviknemo na virus u opštoj populaciji, a da bismo to postigli, moramo da se vakcinišemo. Pored pandemije korona virusa, moramo da budemo svesni da postoji višedecenijska epidemija kardiovaskularnih bolesti. Tako da, pacijent koji boluje od bolesti krvnih sudova ili srca se ne suočava samo sa svojim osnovnim problemom, već i sa koronavirusom”, zaključuje na kraju dr. Nikolić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…