Sindikalisti su proteklih dana imali sastanke s menadžmentom Doma zdravlja Konjic i Opće bolnice Konjic, ali nisu dobili odgovor kada bi moglo doći do deblokade računa

Doktori Doma zdravlja Konjic uručili su obavijest poslodavcu i osnivaču ustanove o planiranom otkazu ugovora o radu.

Kako je saopćeno iz konjičkih podružnica Strukovnog sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, doktori planiraju dati otkaz 15. decembra kada se navršava tačno dva mjeseca od blokade računa Doma zdravlja Konjic zbog čega zaposlenicima te zdravstvene ustanove nisu isplaćene plaće za razdoblje august – novembar.

Sindikalisti su proteklih dana imali sastanke s menadžmentom Doma zdravlja Konjic i Opće bolnice Konjic, ali nisu dobili odgovor kada bi moglo doći do deblokade računa.

„Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obje ustanove koji dva mjeseca ‘pokušava’ riješiti ovu situaciju na štetu radnika, koristeći njihovo strpljenje, i dovodi ih do ovakvog očajničkog čina, da su radnici jedne javno zdravstvene ustanove prisiljeni uručivati otkaz ugovora o radu nakon dva mjeseca agonije i četiri neisplaćene plaće, a da se u javnosti šalje slika da menadžment s ovakvim stanjem u koje su dovedeni radnici nema nikakve veze”, navodi se u saopćenjuStrukovnog sindikata.

Sindikalisti su poručili kako razumiju da menadžmentu nije lako, ali podsjećaju da je problem neuplaćivanja doprinosa, zbog čega su računi blokirani, seže iz 2007. i 2008. godine, a do sada nije urađeno ništa kako bi se taj problem riješio.

„Želimo se da se menadžment ustanove Doma zdravlja i Opće bolnice, pa i osnivači, uključe u rješavanje ovog problema, da to ne ostane na praznim obećanjima, nego da se ponude konkretni prijedlozi i provedba tih prijedloga. Nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u ovo i da neće dozvoliti da dođe do kolapsa kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite općine Konjic”, priopćio je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…