ZDRAVLJE

DOKTORI TVRDE: KAFA MOŽE DA PRODUŽI ŽIVOTIspijanje dvije do tri šoljice kafe dnevno moglo bi se povezati s dužim životnim vijekom, pokazalo je novo istraživanje.

U poređenju s izbjegavanjem kafe, to je takođe povezano s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Nalazi su primijenjeni na mlevene, instant i bezkofeinske varijante pića, a istraživači sugerišu da bi konzumacija kafe trebalo da se smatra dijelom zdravog načina života.

Prema studiji, najveće smanjenje rizika uočeno je s dvije do tri šoljice dnevno.

Autor studije, profesor Peter Kistler s Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Baker, Australija, rekao je: “U ovoj velikoj, opservacijskoj studiji, instant kafa i kafa bez kofeina bile su povezane s ekvivalentnim smanjenjem incidencije kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti ili bilo kojeg uzroka”.

Studija je ispitivala veze između vrsta kafe i srčanog ritma, kardiovaskularnih bolesti i smrti koristeći podatke iz studije Biobank u Velikoj Britaniji, koja je za ispitanike odabrala odrasle osobe između 40 i 69 godina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top