ZDRAVLJE

DOKTOR OTRIVA ZAŠTO STARIJI OD 60 TREBAJU JESTI ŠLJIVE: ZA JEDNU STVAR SU SAVRŠENE, BRZO ĆETE OSJETITI BOLJITAKŠljiva jača imuni sistem i poboljšava rad crijeva, što je posebno važno za osobe starije od 60, 65 godina, kako je objasnila ruska doktorica i nutricionista Margarita Koroljeva.

Kako je istakla, ljudi koji imaju iznad 60, 65 godina često imaju problem sa pokretljivošću crijeva, probavom i pate od zatvora. Doktorica objašnjava da je šljiva prirodni laksativ koji značajno može pomoći kod ovakvih tegoba – zato ne propustite sezonu ovog super voća.

-Šljiva će ublažiti zatvor i pomoći u blagovremenom oslobađanju crevnog sadržaja – rekla je i istakla da je važno da osobe koje imaju preko 60 posebno jačaju imunitet koji, ako je narušen, može ih učiniti podložnim za razne viruse i prehlade.

-Vlakna su neophodna za održavanje funkcionisanja crijeva. Zdravlje crijeva također zavisi od imunološkog sistema i imunološkog statusa čovjeka. U šljivi se nalazi i vitamin C, koji je također važan za imunitet.

Šljive su često broj jedan u slatkoj zimnici, posebno kada se spremaju džem i marmelada, ali važno je da je u službi zdravlja konzumirate svježu. Sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum te čak 240 mg na 100 g kalijuma. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

Smatra se da je šljiva najstariji prirodni lijek za probavu. Zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida i mnogih crijevnih oboljenja. Pored pozitivnog dejstva na probavu, šljiva je dobra za srce, reguliše šećer u krvi, povoljno djeluje na zdravlje kostiju i očiju, a i ima slasan i sočan ukus.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top