ZDRAVLJE

DOKTOR OTKRIO ŠTA ZNAČE NERAVNINE NA NOKTIMA: NE MOŽETE NI ZAMISLITI ŠTA KAŽU O VAŠEM ZDRAVLJU, DOBRO ČUJTEDermatolog je otkrio nešto veoma zanimljivo, a tiče se noktiju. Da li ste se nakada pitali šta znače neravnine na vašim noktima i da li su opasne?

Istina je da ovo može biti simptom različitih poremećaja.

Dr Ros Peri kaže da linije mogu ukazivati na brojne probleme – od nedostatka vitamina do dehidracije.

– Faktori ishrane dosta utiču na promjene na noktima. Nedostaci vitamina A ili manjak proteina ili kalcijuma, mogu izazvati izbočine na noktima. Ozbiljni nedostaci gvožđa također mogu da izazovu izbočine i druge promjene do noktiju.

Ali postoji jedan slučaj kada treba odmah da se javite svom ljekaru opšte prakse.

– Ozbiljni, duboki grebeni, iako rijetki, mogu biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, kao što je bolest bubrega, i bit će potrebni medicinski testovi da bi se utvrdio uzrok. Dijabetes bi također mogao biti osnovni zdravstveni razlog za ovo promijenjeno stanje rožnjače na rukama, kaže doktor i dodaje da promjene uglavnom nisu indikatori ozbiljnih stanja:

– Problemi sa noktima obično nisu uzrokovani nečim ozbiljnim. Uobičajeni problemi sa noktima uključuju lomljive, krhe nokte koji mogu promijeniti boju ili oblik.

Ali ako primijetite bilo kakve promjene na noktima, važno je da potražite medicinsku pomoć. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se treba javiti doktoru ukoliko je “nokat promijenio oblik, boju ili otpao, a ne znate zašto”.

Također preporučuju da posjetite ljekara ako je “koža oko noktiju postala bolna, crvena, otečena i topla (paronihija), jet to može biti znak infekcije ili uraslog nokta (obično na nozi). Kao još jedan razlog navode to ako su “nokti suviše su debeli za sječenje ili ne rastu”.

Ukoliko ste prepoznali neki od simptoma, posjetite svog ljekara za savjet.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top