Kako zagađenje vazduha utiče na bebe kojima se tek razvijaju pluća, treba li ih izvoditi u šetnju kad se napolju vazduh vidi i koje su moguće posljedice, za Zadovoljnu priča pulmolog dr. Dejan Žujović.

Skoro da se i ne sjećamo vremena kad je u Beogradu, ali i Sarajevu, u kontinuitetu moglo da se diše punim plućima. Vazduh se sve češće vidi golim okom i osjeća, a ova dva grada su stalno u neslavnom svjetskom vrhu najzagađenijih na cijelom svijetu. Osim kad dune košava, šetnja Beogradom, ali i drugim gradovima u Srbiji, obično bude prava noćna mora. A kako na bebe utiče sve to i šta da rade roditelji ukoliko pomisle da ih prošetaju napolje, govori pulmolog Dejan Žujović.

„Bebe nikako ne treba izvoditi napolje kad je vazduh ovako zagađen. Jednostavno, ne treba to raditi. Ne treba ni otvarati prozore jer sve to može da bude jako opasno“, napominje sagovornik Zadovoljne.

Doktor priča i zašto je tako i koje su moguće posljedice.

„Takav vazduh pun otrovnih čestica je jako opasan za sve, a posebno za bebe i mlade, prije svega ako znamo da se pluća razvijaju do 21. godine. Pritom, svakoj četvrtoj astmi kod djece uzrok je baš zagađen vazduh“, upozorava doktor.

Dakle, kako doktor kaže, jako opasno može da bude ako je beba u tom ranom uzrastu izložena zagađenom vazduhu, ali postoji još jedan razlog zbog kog one, osim drugih rizičnih grupa – plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, kardiovaskularni bolesnici, astmatičari – ne treba da budu napolju ovih dana.

„Naime, bebe u kolicima i mala djeca su u nivou auspuha automobila. Oni su tu niže od nas, više izloženi izduvnim gasovima, što je dodatna opasnost.“

Doktor kaže da situacija u selima i rijetkim mjestima u Srbiji gdje vazduh nije zagađen jeste bolja i da tu roditelji ne moraju mnogo da brinu, ali oni iz Beograda, Valjeva, Užica… svakako treba.

I ako pomisle da park može da bude kakva-takva oaza – varaju se.

„Ni parkovi nisu rješenje, poput, recimo, Tašmjdana jer on nema kapacitet da upije sva zagađenja iz okruženja. Zato ni park nije spas.“

I šta onda preostaje mladim roditeljima?

„Mogu samo da prate preporuke, tj. aplikacije i sajtove koji prikazuju nivo zagađenja vazduha i ponašaju se u skladu s itm, odnosno da ne izlaze iz kuće ako je vazduh otrovan.“
Doktor kaže da nikakvih posljedica neće biti ako beba ne izađe napolje nekoliko dana, ali da teških posljedica može da bude ako je često i duže napolju po lošem vazduhu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…