Dok premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković danas u Sarajevu poručuje kako ta zemlja ne želi vidjeti nikakve separatističke ideje u Bosni i Hercegovini, njegov ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se, kako večeras javljaju zagrebački mediji, usprotivio ideji za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao glavnom protagonisti tog radikalnog separatizma!?

Kako Večernji list neslužbeno saznaje, “Njemačka je i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Vijeću EU bila najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, no među najhladnijima prema toj ideji zasad se čini – Hrvatska”.

“Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susjedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome tko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu inzistirati na dijalogu.

Uvjeriti sve lidere, čimbenike, koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam. Upravo je s tom porukom premijer Plenković išao u BiH”, rekao je ministar Grlić Radman, koji je prošlog ljeta upravo sa Dodikom slavio rođendan predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa sve “obiteljskim grbom”.

Iako lider SNSD-a vrlo jasno govori šta misli i šta radi i kako to vodi, hrvatski ministar želi valjda biti “veći Srbin od Dodika”, pa tvrdi kako ne misli da bi Milorad Dodik išao u “jednu takvu avanturu” ponovnog stvaranja vojske Republike Srpske!?

“Naravno, pratit ćemo događanja. Sigurno da Hrvatska neće podržati nikakav oblik separatizma”, zaključio je Grlić Radman, valjda svjestan da se danas pred očima Europske unije i međunarodne javnosti upravo silno založio za nedvosmisleni separatizam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…