Dok premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković danas u Sarajevu poručuje kako ta zemlja ne želi vidjeti nikakve separatističke ideje u Bosni i Hercegovini, njegov ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman se, kako večeras javljaju zagrebački mediji, usprotivio ideji za uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kao glavnom protagonisti tog radikalnog separatizma!?

Kako Večernji list neslužbeno saznaje, “Njemačka je i na drugim sastancima iza zatvorenih vrata u Vijeću EU bila najzagrijanija za uvođenje sankcija protiv Dodika, no među najhladnijima prema toj ideji zasad se čini – Hrvatska”.

“Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susjedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome tko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i jednog trajnog dijaloga, nama je u interesu inzistirati na dijalogu.

Uvjeriti sve lidere, čimbenike, koliko je nužno BiH promatrati i doživjeti kao zemlju koja je suverena i cjelovita i da nema prostora za bilo kakav separatizam. Upravo je s tom porukom premijer Plenković išao u BiH”, rekao je ministar Grlić Radman, koji je prošlog ljeta upravo sa Dodikom slavio rođendan predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa sve “obiteljskim grbom”.

Iako lider SNSD-a vrlo jasno govori šta misli i šta radi i kako to vodi, hrvatski ministar želi valjda biti “veći Srbin od Dodika”, pa tvrdi kako ne misli da bi Milorad Dodik išao u “jednu takvu avanturu” ponovnog stvaranja vojske Republike Srpske!?

“Naravno, pratit ćemo događanja. Sigurno da Hrvatska neće podržati nikakav oblik separatizma”, zaključio je Grlić Radman, valjda svjestan da se danas pred očima Europske unije i međunarodne javnosti upravo silno založio za nedvosmisleni separatizam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…