Lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su ignorisati poziv bivšeg visokog predstavnika da uklone murale u čast osuđenih ratnih zločinaca kakvi postoje u najmanje pet opština što otežava život povratnicima u ova mjesta, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Državno tužilaštvo je u međuvremenu odbacilo tri od nekoliko desetina prijava za negiranje genocida ili ratnih zločina.

Mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću još uvijek se nalazi na stambenoj zgradi u Gradišci, gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine kod granice sa Hrvatskom. Crtež Mladića dok vojnički salutira u vojnoj uniformi Vojske Republike Srpske (VRS) sličan je onome koji je posljednjih dana u Beogradu izazvao niz protesta, hapšenja i bio je prekrečen bijelom bojom a potom i popravljen.

Ali u Gradišci niko ne pokušava da mural ukloni, pa grupa mladića koja ga je nacrtala u ljeto prošle godine i nema potrebu da ga brani.

Na svom odlasku iz BiH bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je pozvao sve lokalne vlasti da uklone iz javnog prostora murale i druge sadržaje kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci nakon što je nametnuo izmjene zakona kojima je to zabranjeno.

U Gradišci se nisu odazvali ovom pozivu. Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške, kaže da je odobrenje za crtanje murala Ratka Mladića dala Zajednica etažnih vlasnika i da nisu imali obavezu da traže suglasnost gradskih vlasti.

Zbog toga gradonačelnik i Gradska uprava ne mogu zahtijevati uklanjanje murala jer nije u vlasništvu Grada, smatra ona.

– Za uklanjanje predmetnog murala nije bilo inicijative građana – kaže Ilić.

Uz Gradišku samo je još jedna lokalna administracija odgovorila na upit BIRN-a BiH koji je poslan u pet opština koje je Inzko pozvao da uklone murale i još tri u kojima se murali ratnim zločincima nalaze.

Inzko je prije isteka mandata u BiH posjetio nekoliko gradova u Republici Srpskoj u kojima su oslikani murali ratnih zločinaca, te nakon posjete objavio pismo za javnost u kojem je naveo kako je šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima, te kako planira poslati pismo gradonačelnicima tih gradova sa zahtjevom da se murali uklone. Dodao je da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i to mora imati posljedice”.

– Pročitao sam na jednom portalu da je naslikan 25 metara dug mural Ratku Mladiću u Foči. Nisam mogao da u to povjerujem. Odlučio sam da ću lično obići sve lokacije u BiH na kojima se nalaze njegovi murali. I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči”, naveo je Inzko.

Osim Gradiške samo su iz Kalinovika odgovorili na upit BIRN-a BiH o uklanjanju murala.

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje kaže da mural Ratku Mladiću postavljen na ulazu u ovu opštinu nije u nadležnosti lokalnih vlasti jer se ne nalazi na opštinskom zemljištu i Opština za njega nije izdala dozvolu. Zato nije nadležna ni za njegovo uklanjanje, smatra Sladoje. Kako se mural nalazi na regionalnom putu Dobro Polje – Kalinovik, Sladoje kaže da je za njega odgovorno Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…