Srbija neće izručiti Bosni i Hercegovini bivše pripadnike Armije Republike BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, kojima se sudi u Beogradu za navodne ratne zločine na području Sarajeva odnosno Brčkog, saznaje „Avaz“.

Suđenje pri kraju

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nedavno je Tužilaštvu BiH, osim slučaja protiv Edina Vranja, kojeg je pustilo na slobodu, ustupilo 24 predmeta protiv 28 osoba. No, među njima nisu Mujanović, kojem se ponovo sudi, i Osmanović.

Razlog je taj što je njima, kako nam je rečeno, suđenje pri kraju i dogovor je da se sudski postupak okonča u Beogradu.

S druge strane, Srbija je tražila da Tužilaštvo BiH, kao što je to uradilo Tužilaštvo Srbije, ustupi predmete pravosuđu Srbije za one osobe koje su optužene u BiH, a nedostupne su organima gonjenja. Na taj način sudilo bi im se u Srbiji

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH već dalo predmete na pregled koji bi se mogli prenijeti u Srbiju, ali se čeka odluka pravosuđa u Beogradu hoće li ih preuzeti.

Tako bi se moglo desiti da se postupak protiv bjegunca Milomira Savčića vodi u Srbiji. Ali tu su i ostala imena poput Duška Kornjače, Branka Basare, Rajka Kušića, kojem se već sudi u Beogradu, ali i Svetozara Kosorića.

Umro Samardžija

Svi su oni optuženi i nedostupni organima gonjenja.

Među njima je i Tomislav Kovač, ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. Svi oni normalno žive i rade u Srbiji. Nedavno je preminuo Drago Samardžija, optužen za zločine nad Bošnjacima u Ključu.

Mirsada Kastrat: Pitajte Biseru Turković

Kontaktirali smo jučer i Mirsadu Kastrat-Mujanović, suprugu Huseina Mujanovića, koji je u pritvoru u Beogradu već treću godinu. Iako je bilo govora da će i on, skupa s Vranjem, biti pušten, to se nije desilo. To je nedavno najavila i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…