Autorica upozorava kako je to bilo prije cijele jedne generacije, a da je danas, prema nedavnom izvještaju koje je za Ujedinjene narode sastavio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, bivši njemački ministar, Bosna i Hercegovina u neposrednoj opasnosti od raspada i postoje vrlo stvarni izgledi za povratak oružanom sukobu.

Ugledna novinarka Vanity Fair Janine Di Giovani, napisala je članak pod naslovom “Ide li Balkan prema još jednom građanskom ratu?” kojim se osvrće na dramatična dešavanja u Bosni i Hercegovini.
„ Ta tri vruća dana u julu 1995. godine svijet je stajao po strani dok se u Srebrenici, inače neuglednom rudarskom gradu u istočnoj Bosni, kamo su žene nekad išle piti lokalnu vodu i moliti se za plodnost, događao genocid. Ali za nas koji smo proživjeli tri ratne godine prije tih strašnih dana ili izvještavali o tom razdoblju tuge, Srebrenica je postala snažan simbol inertnosti i nemoći međunarodne zajednice. Tog jula oko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka je uhvaćeno i odvedeno u smrt pred očima međunarodnih promatrača i mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Sinovi su istrgnuti iz majčinih ruku. Neki su ljudi molili za vodu ili za svoje živote prije nego što su bili prisiljeni kopati vlastite grobove, a zatim su ih ustrijelili i bacili unutra“, navodi Di Giovani, na početku svog tekst.

Kvazi-car Cristian

Autorica upozorava kako je to bilo prije cijele jedne generacije, a da je danas, prema nedavnom izvještaju koje je za Ujedinjene narode sastavio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, bivši njemački ministar, Bosna i Hercegovina u neposrednoj opasnosti od raspada i postoje vrlo stvarni izgledi za povratak oružanom sukobu.

„ Mnogima koji su gledali kako se bosanska tragedija odvija tokom tri desetljeća, ovaj mračni trenutak predstavlja déjà vu. U BiH se trenutno nalazi 600 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga (EUFOR), a NATO ima moćno sjedište u glavnom gradu Sarajevu. NATO-ove stabilizacijske snage završile su mandat 2004. godine, a zamijenio ih je EUFOR. UN je obnovio EUFOR na još jednu godinu početkom novembra. Rusija, koja se miješa u BiH kao što to čini s mnogim državama širom Evrope, zaprijetila je blokiranjem svih rezolucija ako se ne ispune različiti uslovi, u osnovi potkopavajući Schmidta, kvazi-cara Bosne i Hercegovine, čija je vlast uspostavljena kao dio Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. – navodi se u tekstu Vanity Faira.

Autorica naglašava kako je Daytonski sporazum počinitelje masakra u Srebrenici nagradio teritorijem

„ Daytonski sporazum okončao je rat, ali je imao duboke nedostatke. Iako je odmah zaustavio ubijanje, bosanske Srbe – počinitelje nasilja, uključujući masakr u Srebrenici – nagradio je teritorijem. Štaviše, sporazumi nisu vodili računa o tome da tranzicijska pravda dovede do ozdravljenja. Da budemo iskreni, Richard Holbrooke, američki diplomat koji je posredovao u sporazumu, nije pretpostavljao da će on trajati vječno. Tokom godina bilo je poziva da se sporazum revidira, ali to se nikad nije dogodilo. A mirovni sporazum, umjesto da promoviše mir, pomogao je u poticanju etnonacionalizma koji se zagnojio i danas popeo na alarmantni nivo“, navodi Vanity Fair.

Dodikova prijetnja

Autorica navodi da je u oktobru Milorad Dodik, ultra-nacionalistički vođa Republike Srpske u kojoj dominiraju Srbi,ponovio svoje namjere da se njegova republika odcijepi.
„ Vježbe srpske policije u blizini planine Jahorine, nekadašnjeg skijališta blizu Sarajeva, poslale su uznemirujuću poruku. Početkom 90-ih godina, Jahorina je korištena kao baza s koje su Srbi ispaljivali svoje minobacače na Sarajevo. Mi koji smo živjeli u tim vremenima bili smo prestravljeni onim što dolazi s Jahorine. Mnogi upućeni promatrači gledaju na nedavna zbivanja u BiH i strahuju od izbijanja novog rata. Situaciju pogoršava očita namjera Rusije da destabilizira Evropu. Ruski predsjednik Vladimir Putin gomila vojsku na ukrajinskoj granici; Putinov saveznik i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odgovoran je za hiljade očajnih iračkih i kurdskih azilanata koji se sada smrzavaju na poljskoj granici“, navodi Di Giovani.
Ko će ovog puta spašavati BiH?

Autorica postavlja pitanje ko će ovoga puta pojuriti spasiti BiH.

„ Hoćemo li ponovo gledati kako se bivša Jugoslavija raspada?

Autorica se točno prisjela gdje je bila kad je počeo prvi raspad – rat u Sloveniji – u ljeto 1991. godine intervjuirala je Marthu Gellhorn, treću ženu Ernesta Hemingwaya i uglednu ratnu izvjestiteljicu koja je svjedočila Španlskom građanskom ratu, Danu D i Vijetnamskom ratu. Odmarajući se od razgovora, pratile su BBC na malom televizoru u njezinoj kući u Velsu. “Ovo je početak kraja Evrope”, rekla je Gellhorn, pušeći dugu tanku cigaretu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…