Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas je za za Televiziju “Prva” govorio i oružanim snagama entiteta RS kao o jednoj od nadležnosti na čijem vraćanju SNSD insistira.

Kovačević je rekao da je način popunjavanja oružanih snaga BiH za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljiv.

“Mi smo povukli saglasnost koju smo dali nekad pod pritiskom 2005. godine.

Svi oni koji govore da je to nešto strašno da RS ima svoju vojsku moraju da znaju da je Vojska Republike Srpske /VRS/ u skladu sa Ustavom BiH. Oružane snage BiH osnovane su 2005. godine, a Dejtonski sporazum je potpisan 1995. godine. Dakle, mi smo punih 10 godina imali VRS u miru u okviru dejtonske BiH”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da ta vojska nikada nikoga ni na koji način nije ugrožavala i dodao da je politika Republike Srpske od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – demilitarizacija BiH.

Kovačević je istakao da BiH nema bilo kakvo oružje, avione i slično koje mogu da ugrožavaju bilo koga u BiH.

“Apsolutno smo svjesni da BiH nema apsolutno nikakav kapacitet da ratuje sa bilo kakvim spoljnim elementom izvan BiH. Tu su stvari vrlo jednostavne – BiH može hipotetički da ratuje sa Srbijom, ali niko iz Srpske i niko od Srba ne bi ratovao protiv Srbije, kao što niko od Hrvata ne bi ratovao protiv Hrvatske”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ostalo bi samo da se ratuje međusobno, što Srbi ne žele.

“Milorad Dodik je veoma jasno rekao da ni po koju cijenu Srpska nikada neće žrtvovati mir, čak ni za Republiku Srpsku. Mi vodimo potpuno demokratski, potpuno civilizacijski, demokratski miran proces vraćanja u ustavne okvire. Apsolutno nikome ne prijetimo. Zalažemo se za demilitarizaciju BiH i za to da niko u BiH nema nikakve bezbjednosne kapacitete da bilo koga ugrozi”, pojasnio je on.

Kovačević je naglasio da, ukoliko je baš nemoguće pristati na “pacifističku platformu Republike Srpske” onda je sljedeći prijedlog da se postojeće Oružane snage BiH u nekom novom aranžmanu smanje bar za 50 odsto i da se ostavi taj kapacitet za međunarodne misije kao pomoć civilnim zaštitama.

“Mislimo da je to apsolutno dovoljno, ukoliko je predstavnicima međunarodne zajednice toliko stalo da BiH ima neku svoju vojsku”, rekao je Kovačević i dodao da resurse treba usmjeriti u mnogo korisnije stvari za građane, prije svega one ekonomske i energetske prirode.

“Treba svi zajedno da radimo da se poboljša kvalitet života svih naših građana u BiH i u regionu, a Republika Srpska se zalaže da BiH postane član procesa `Otvoreni Balkan` i da na taj način doprinese miru i stabilnosti regiona”, istakao je Kovačević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…