Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da je sutrašnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti u rangu historijske i da je od suštinske važnosti za budućnost Republike Srpske.

“Ta sjednica i predstavlja suštinske stvari za našu budućnost, jačinu, snagu, za naša prava dobijena Ustavom i krećemo na put da svime onime što je nama dato kao pravo ovladamo i to na pravi način provedemo”, kazao je Dodik.

Naglasio je da je bilo mnogo otpora da se održi posebna sjednica Narodne skupštine koji je dolazio izvana.

“To samo govori o tome koliko je ta sjednica važna i zato je i pokušavaju spriječiti. S druge strane, tu je i opozicija, koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sjednice. Ali, ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo provedu i sutra ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo povući saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima u uslovima koja u potpunosti nisu bili pošteni i fer. Zato ćemo mi povući saglasnost za formiranje vojske i sjest ćemo i vidjeti na koji način ćemo to pitanje dalje rješavati”, naveo je.

Dodao je da će ista situacija biti i za povlačenje saglasnosti za indirektno oporezivanje.

“Jer Dejtonski sporazum kaže da je Republika Srpska faktor fiskalnog sistema, a ne BiH gdje su pokušali da putem nakaradnog sudskog sistema modeliraju čitav politički sistem i to je nešto što treba da odbijemo. Tu su i sve druge odluke koje je donio visoki predstavnik, a nisu bile u skladu sa Ustavom BiH i njihovo važenje na prostoru Republike Srpske biće ukinuto dok se ne donese novo zakonodavstvo”, poručio je Dodik.

Dodik je zaključio da će mnogi od tih zakona biti predmet zakonodavstva Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…