BIH

Dodik sprema opasan zakon, najavio ga je i na Twitteru!?U Klubu novinara Banja Luka kažu da je novi zakon sistemski pravljen kako bi se “ograničilo pisanje medija koji pišu istinu, a ne da se spriječe oni koji šire laži, dezinformacije i poluinformacije”.

Bosna i Hercegovina (BiH) bi dvadeset godina nakon ukidanja klevete u krivičnim zakonima ponovo je mogla vratiti. To se planira u njenom entitetu Republika Srpska (RS).

Sadašnji zakon, iz 2001, predviđa parnični postupak i naknadu štete, dok bi uvođenje klevete u Krivični zakonik značilo mogućnost zatvorske kazne.

Time bi se, smatraju novinari, ugrozio rad medija i podigao nivo autocenzure u ovom bh. entitetu, piše Radio Slobodna Evropa.

Prijedlog za donošenje zakona je najavio Milorad Dodik, predsjednik RS i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kleveta podrazumijeva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji prema nekom licu.

Opasnost za medije

U Klubu novinara Banja Luka kažu da je novi zakon sistemski pravljen kako bi se “ograničilo pisanje medija koji pišu istinu, a ne da se spriječe oni koji šire laži, dezinformacije i poluinformacije”.

“Ovo nije opasnost samo za medije, ovo je velika opasnost za cijelu akademsku zajednicu, za kritičare vlasti, za sve građane u RS, jer i oni se mogu naći na udaru ovog zakona, ukoliko u javnom prostoru iznose svoje mišljenje koje se ne sviđa vlastima”, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Kluba novinara Banja Luka i urednik portala Capital.ba, Siniša Vukelić.

Prema njegovim riječima, usvajanje ovog zakona bi “značilo zatvaranje i preostalih medija koji se objektivno bave novinarstvom“.

“To bi zaista bio posljednji ekser u njihovo postojanje, i toga je vlast svjesna. Vrlo teško je pisati kad znate da vam nad glavom visi višegodišnja robija. Čak i kada dokažete da ste u pravu, vas policija može zadržati u pritvoru, možete godinama voditi sudske procese, za to vrijeme ne možete dobiti potvrdu da se protiv vas ne vodi krivični postupak”, smatra Vukelić.

On kaže da dodatni strah u medijskoj zajednici predstavlja i to što vlastodršci u RS ne odustaju od namjere o zakonskim izmjenama, a da će, prema Dodikovim najavama, one biti vrlo rigorozne.

“Moje mišljenje je da je taj zakon već spreman, i vrlo male su šanse da se on ne usvoji. Ja se iskreno nadam da neće biti usvojen, i mi nećemo učestvovati u bilo kojoj raspravi kada dođe do nacrta zakona”, kategoričan je Vukelić.

Dodaje da su i drugi predloženi zakoni, o zabrani širenja mržnje i širenja lažnih vijesti, takođe problematični, jer se ne zna ko će određivati šta je lažna vijest, dok je širenje mržnje već zakonski regulisano.

U kojoj je fazi zakon?


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top